НАГРАДА „ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ“ СВЕЧАНО УРУЧЕНА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Датум: 
11.01.2024.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном уручењу награде „Дејан Медаковић“ овогодишњем добитнику др Бојану Јовановићу за књигу “Српско културно благо” у издању Православне речи из Новог Сада. Награду „Дејан Медаковић“, издавач „Прометеј“ је установио у чaст академика Дејана Медаковића 2008. године, а она се додељује за најбоље мемоарско дело на српском језику.

- Част ми је што настављамо традицију па и ове године у Свечаној сали Градске куће, можемо први да упутимо честитке Града Новог Сада добитнику награде која носи име „Дејан Медаковић”, у част једног од најзначајнијих интелектуалаца 20. века. Захваљујући организатору ове свечаности „Прометеју”, својеврсном чувару успомена, традиционално се у Градској кући, већ 16. годину за редом, присећамо бесмртних дела великог српског историчара уметности, мемоаристе, песника и хроничара, Дејана Медаковића. Овогодишњи лауреат, господин Јовановић je у свом делу на један питак и пријемчив начин сабрао и представио српске културне вредности на којима се темељи идентитет нашег народа. Господину Јовановићу честитам у име Града и  желим да ствара још много раскошних дела, попут овог, рекао бих, својеврсног националног буквара и да увећава своје књижевно благо, како би га оставио у аманет будућим генерацијама - рекао је Далибор Рожић.

Присутне у Градској кући поздравио је Зоран Колунџија директор Издавачке куће „Прометеј“ која ове године обележава 34 године постојања, а на урученом признању захвалио се и др Бојан Јовановић.

- Ова награда има за мене посебан значај, јер сам данас опет у друштву „Прометеја“, Зорана Колунџије, и нашег значајног полихистора, зналца и ствараоца у више области, Дејана Медаковића. Дејан Медаковић је био изузетан стваралац, познат и признат научник, историчар уметности и књижевник. Његове књиге су обележиле не само време када су објављиване, већ су актуелне и данас и биће то и у будућности. Дело и личност Дејана Медаковића су снажно упориште у одбрани слободе и охрабрење свима нама да одолимо искушењима и истрајемо у потврђивању себе и свог културног идентитета – изјавио је лауреат др Бојан Јовановић.

Присутнима се обратио и председник жирија за доделу награде „Дејан Медаковић“ др Бошко Сувајџић, који је истакао да је Бојан Јовановић написао раскошну књигу, којом се развија и негује љубав према сопственом народу, језику и култури у матици и заграничју.

- У временима оспоравања српских културних вредности и отимања српског културног наслеђа, „Српско културно благо“ је својеврсна отворена национална читанка, поуздан оријентир савременим поколењима за очување будне свести националне припадности и националног блага пред колективним и индивидуалним изазовима и искушењима – закључио је председник жирија.