НОВА КУЛТУРНА СТАНИЦА ОТВОРЕНА У КОВИЉУ

Датум: 
16.12.2022.

Заменик градоначелника Игор Црнобарац отвoрио је данас у Ковиљу нову Културну станицу. Девета у мрежи културних станица у Новом Саду, које су настале у оквиру пројекта Европске престонице културе налази се у центру тог приградског насеља, у аутентичној војвођанској кући старој више од једног века коју је Град Нови Сад у потпуности реконструисао, уредивши како унутрашњи, тако и дворишни простор објекта за одржавање културних програма.

- Нови Сад је данас добио још једну културну станицу, а Ковиљ ново место где ће становници свих узраста и интересовања имати прилику да се окупе, уживају у култури и уколико желе, да се креативно изразе. Град је реновирао и санирао овај објекат који се налази преко пута куће у којој је живео Лаза Костић и драго ми је што овдашња културно – уметничка друштва и удружења сада имају добре услове за рад, а сигуран сам да ће Ковиљчани највише уживати у летњим месецима када се програми буду реализовали на сцени, на отвореном. Такође, важно је напоменути и то да ће мрежа културних станица локалној заједници омогућити размену програма и сарадњу са различитим актерима из области културе - изјавио је Игор Црнобарац.

Он је нагласио да ће Град Нови Сад наставити да ради на развоју и децентрализацији културе, али и да ослушкује потребе становника приградских насеља.

- На крају смо године у којој носимо титулу Европске престонице културе и не можемо да не будемо поносни на остварене резултате. Урађено је много тога, али нећемо стати. Наставићемо да подстичемо развој културе, да је учинимо доступном свим грађанима и да равномерно развијамо све делове Новог Сада. У Ковиљу смо већ реализовали значајне инвестиције као што је пречистач отпадних вода, партерно уређење тргова, изградња канализације и друге. Реализујемо пројекат доградње и опремања вртића ПУ „Радосно детињство“ којим ћемо смањити листу чекања. Сагледаваћемо и даље потребе становника Ковиља, јер желимо сви делови нашег града буду једнако развијени- изјавио је Игор Црнобарац.

Присутнима на отварању Културне станице „Ковиљ“ обратили су се и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, директор Фондације „Нови Сад-ЕПК“ Немања Миленковић, директор Градске библиотеке Александар Јокановић, председница Савета МЗ Ковиљ Сања Самочета и координаторка Културне станице Ружица Радовић. У оквиру уметничког програма наступили су Фолклорни ансамбл „Лаза Костић” и Музичка радионица „Ковиље”, а том приликом, уручена je и награда „Стеван Пешић“ овогодишњој добитници песникињи Јулији Капорњаи, за књигу песама „Панацеја”, у издању Књижевне општине Вршац.