Отворен девети "Фестивал златних ансамбала Војводине"

Датум: 
12.11.2017.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању деветог ''Фестивала златних ансамбала Војводине'' који организује СКУД ''Железничар'' под покровитељством Града Новог Сада.

- Фестивал који је посвећен неговању фолклора и традиције од великог је значаја, посебно имајући у виду да се одржава у новембру, месецу са историјски веома значајним датумима за Нови Сад. Манифестација траје већ девет година што је један од показатеља њеног квалитета, и сигуран сам да ћемо уживати и у овогодишњем репертоару.Град Нови Сад увек ће подржати програме који доприносе богатству културне понуде и повезивању културних делатника. Синергија и заједништво омогући ће да Нови Сад 2021. године буде на висини задатка, а корист од титуле Европске престонице културе имаће сви грађани - истакао је Далибор Рожић.

На Фестивалу је учествовало преко 800 изванредних инерпретатора сценске уметности, а карактеришу га веома богат репертоар, разноликост ношњи, висок уметнички ниво интерпретације свих ансамбала. Фестивал се одржава у новембру као још један вид обележавања Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918. године.

Учесници овогодишњег Фестивала су: Ансамбл ''Вила'' СКУД ''Железничар'' и КУД ''Светозар Марковић'' Нови Сад, АКУД ''Жикица Јовановић Шпанац'' Београд, КУД ''Гик Банат Пионир'' Зрењанин, ГКУД ''Лаза Нанчић'' Вршац, КПД ''Једнота'' Гложан, КУД "Ђидо" Бечеј, КУД ''Свети Сава'' Шид, АДЗНМ ''Гусле'' Кикинда, ГКУД ''Коста Абрашевић'' Бачка Паланка и Дечји Хор Црквене општине новосадске.