ПОЧЕО 7. НЕО ФЕСТИВАЛ

Датум: 
19.06.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању 7. Нео фестивала који се одржава у Новом Саду и траје до 30. јуна. Том приликом, у Градској концертној дворани одржан је концерт Стефана Миленковића и оркестра „Камерата Нови Сад“, који су премијерно извели  дело „Кармина Бурана“ Карла Орфа за виолину и гудаче у аранжману Ане Крстајић.

- Фестивал НЕО је још један у низу фестивала на који је Град Нови Сад изузетно поносан, јер представља некласични фестивал класичне музике, који од 2017. године доноси уметничку музику у наш град на један несвакидашњи начин. Осим што негује различите музичке жанрове, он представља професионалну и стручну манифестацију која сваке године окупља све већи број светски познатих уметника, који остварују трајну сарадњу и настављајају са њом и изван наших граница. Посебност овог Фестивала огледа се у томе што је у великој мери посвећен деци и младим талентима који добијају прилику да учествују у мајсторским радионицама са еминентним уметницима и свирају у омладинским оркестрима - рекао је Далибор Рожић.

Фестивал су подржали Град Нови Сад, Културни центар Новог Сада, Министарство културе, ЕУ-Јапан Фест, СОКОЈ и бројни приватни спонзори. Овогодишњи Нео фестивал посвећен је бечкој класици, романтизму и музици 20. века у којој се сусрећу уметнички, фолк и популарни рок жанрови. На фестивалу ће бити изведена камерна музика Моцарта, Бетовена, Брамса, Вагнера и Орфа, а биће заступљене и севдалинке. Такође је предвиђен рок'н'рол концерт u изведби најмлађих музичара. Улаз за већину концерта је бесплатан, а комлетан програм се може преузети са сајта http://www.festivalneo.org/