POČEO 7. NEO FESTIVAL

Datum: 
19.06.2023.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju 7. Neo festivala koji se održava u Novom Sadu i traje do 30. juna. Tom prilikom, u Gradskoj koncertnoj dvorani održan je koncert Stefana Milenkovića i orkestra „Kamerata Novi Sad“, koji su premijerno izveli  delo „Karmina Burana“ Karla Orfa za violinu i gudače u aranžmanu Ane Krstajić.

- Festival NEO je još jedan u nizu festivala na koji je Grad Novi Sad izuzetno ponosan, jer predstavlja neklasični festival klasične muzike, koji od 2017. godine donosi umetničku muziku u naš grad na jedan nesvakidašnji način. Osim što neguje različite muzičke žanrove, on predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja sve veći broj svetski poznatih umetnika, koji ostvaruju trajnu saradnju i nastavljajaju sa njom i izvan naših granica. Posebnost ovog Festivala ogleda se u tome što je u velikoj meri posvećen deci i mladim talentima koji dobijaju priliku da učestvuju u majstorskim radionicama sa eminentnim umetnicima i sviraju u omladinskim orkestrima - rekao je Dalibor Rožić.

Festival su podržali Grad Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Ministarstvo kulture, EU-Japan Fest, SOKOJ i brojni privatni sponzori. Ovogodišnji Neo festival posvećen je bečkoj klasici, romantizmu i muzici 20. veka u kojoj se susreću umetnički, folk i popularni rok žanrovi. Na festivalu će biti izvedena kamerna muzika Mocarta, Betovena, Bramsa, Vagnera i Orfa, a biće zastupljene i sevdalinke. Takođe je predviđen rok'n'rol koncert u izvedbi najmlađih muzičara. Ulaz za većinu koncerta je besplatan, a komletan program se može preuzeti sa sajta http://www.festivalneo.org/