СВЕЧАНО ОТВОРЕН ТРАДИЦИОНАЛНИ ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТА БРАНА“

Датум: 
27.06.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић свечано је отворио 29. дечији фолклорни фестивал „Злата брана“. Организатор фестивала словачке националне мањине, која живи у Војводини је Културни центар „Кисач“, а одржава се уз подршку Града Новог Сада, Министарства културе и информисања Републике Србије, Националног савета словачке националне мањине, Заводa за културу војвођанских Словака и Канцеларије за Словаке у дијаспори.

- Част ми је што у име Града Новог Сада имам прилику да присуствујем 29. дечијем фолклорном фестивалу „Злата брана“ који сваке године приређује публици  иузузетно богат културно-уметнички програм. Двориште ОШ „Људевит Штур“ у Кисачу за три дана трајања фестивала постаје најлепше место за смотру дечијих игара, песама, музике и фолклора. Организатори и учесници  манифестације су прави пример како се чувају културне вредности, традиција и народни обичаји, а то постижу преносећи своје знање на најмлaђе генерације. Успостављењем ових чврстих веза са властитом традицијом ствара се здрава основа за очување сопственог идентитета – рекао је Далибор Рожић и додао да ће Град и убудуће поржавати ову манифестацију.

На овогодишњем фестивалу учествује више од 1.200 девојчица и дечака из Србије, Словачке, Мађарске и Хрватске, што овај фестивал, у својој категорији, чини највећим не само у оквирима наше земље, него и шире.