SVEČANO OTVOREN TRADICIONALNI FOLKLORNI FESTIVAL „ZLATA BRANA“

Datum: 
27.06.2023.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić svečano je otvorio 29. dečiji folklorni festival „Zlata brana“. Organizator festivala slovačke nacionalne manjine, koja živi u Vojvodini je Kulturni centar „Kisač“, a održava se uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Kancelarije za Slovake u dijaspori.

- Čast mi je što u ime Grada Novog Sada imam priliku da prisustvujem 29. dečijem folklornom festivalu „Zlata brana“ koji svake godine priređuje publici  iuzuzetno bogat kulturno-umetnički program. Dvorište OŠ „Ljudevit Štur“ u Kisaču za tri dana trajanja festivala postaje najlepše mesto za smotru dečijih igara, pesama, muzike i folklora. Organizatori i učesnici  manifestacije su pravi primer kako se čuvaju kulturne vrednosti, tradicija i narodni običaji, a to postižu prenoseći svoje znanje na najmlađe generacije. Uspostavljenjem ovih čvrstih veza sa vlastitom tradicijom stvara se zdrava osnova za očuvanje sopstvenog identiteta – rekao je Dalibor Rožić i dodao da će Grad i ubuduće poržavati ovu manifestaciju.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuje više od 1.200 devojčica i dečaka iz Srbije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, što ovaj festival, u svojoj kategoriji, čini najvećim ne samo u okvirima naše zemlje, nego i šire.