СКУЛПТУРА „ЧОВЕК ЈЕЛЕН“ ПОСТАВЉЕНА У ЛИМАНСКОМ ПАРКУ

Датум: 
28.04.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић је заједно са амбасадором Швајцарске Њ.Е. Урсом Шмидом присуствовао свечаном откривању скулптуре „Човек јелен“ угледног европског вајара Николе Зарића, коју је Фондација „Мали принц” донирала Граду Новом Саду.

- Поносни смо што Нови Сад након успешно реализоване године Европске престонице културе наставља да негује међународну културну сарадњу и овим уметничким пројектом јача и продубљује пријатељске односе између Швајцарске и Србије. Лимански парк је од данас богатији за једно изузетно уметничко дело, скулптуру „Човек јелен“, која даје значајан допринос културном богатству нашег града. Она на симболичан начин представља место сусрета човека и природе повезујући урбани део града са природом. Захваљујем Фондацији „Мали принц“ која је препознала значај Новог Сада на европској културној мапи и што је нашем граду донирала ово уметничко дело- рекао је Далибор Рожић.

Он је додао да Град Нови Сад и Академија уметности имају изузетно добру сарадњу са Фондацијом „Мали принц“ која сваке године додељује награде најбољим студентима Академије уметности за музичку, ликовну и драмску уметност.

Оснивач и председник Фондације Александра Веђеци Бошков је рекла да јој je посебно драго што данас присуствује откривању ове скулпуте уваженог и на жалост рано преминулог уметника Николе Зарића.

-Он је свој век посветио човеку и природи и односу та два света. „Човек јелен“ је само једно од његових репрезентативних дела, а он је умео да споји оно поетско у оба света и да храбро и маштовито исприча тај доживљај претварајући га у скулптуре - рекла је Александра Веђеци Бошков и захвалила Граду Новом Саду и Амбасади Швајцарске на подршци.

Аутор скулптуре Никола Зарић је био реномирани швајцарски вајар српског порекла који је након студија шумарства, завршио Академију уметности и потпуно се посветио вајању и природи. Излагао је широм Европе, добитник је угледних награда, а његове специфичне скулптуре налазе се у многим деловима света.

Постављање „Човека јелена“ у централном делу Лиманског парка иницирали су оснивачи Фондације „Мали принц“ Александра Веђеци Бошков и Антонио Веђеци, директорка Галерије „Бел Арт“ Весна Латиновић, декан Академије уметности у Новом Саду Синиша Бокан, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директор Центра за ликовну и примењену уметности „Терра“ Слободан Којић и ликовни критичар Сава Степанов.