У ГРАДСКОЈ КУЋИ ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА „ШКОЉКИЦЕ У ПЛАВОМ“

Датум: 
13.11.2023.

Члан Градског већа за културу Града Новог Сада Далибор Рожић присуствовао је церемонији доделе награда 17. Међународног музичког фестивала за децу "Шкољкице у плавом" у Свечаној сали Градске куће. Циљ овог Фестивала је изградња пријатељских веза између деце из различитих земаља учесница, њихове културе, уметности и традиције кроз савремено музичко стваралаштво за децу и младе. Ове године, Фестивал се одржава у периоду од 7. до  11. новембра,  у Свечаној сали компаније „НИС“.

Члан Градског већа Далибор Рожић је пожелео добродошлицу присутнима и упутио честитке награђеним учесницима Фестивала.

- Када се у великој музичкој смотри споје уметност и традиција различитих земаља кроз савремено стваралаштво, Нови Сад заблиста ширећи лепезу нових културних израза и начина кроз које комуницирамо и учимо једни од других. Желим вам да наставите да се играте, да сањате и да никада не престанете да се такмичитите сами са собом и да увек, изнова, померате границе сопствених могућности. Град Нови Сад ће наставити да вас подржава, као место сусрета и град домаћин да слави ваш таленат и афирмише дечије стваралаштво – истакао је Рожић.

На фестивалу „Шкољкице у плавом“ такмичило се тридесеторо деце из Мађарске, Босне и Херцеговине, Русије, Македоније, Бугарске, Црне Горе, Украјине, Хрватске, Шведске, Азербејџана, Летоније и земље домаћина, Србије. Свим учесницима додељене су захвалнице, а проглашени су и најбољи у три старосне категорије. Према одлуци мађународног жирија, Теимур Гарајев је освојио Гран при Фестивала, а две специјалне награде додељене су Маши Миловановић за интонацију и Диани Уликханијан за сценски наступ.

Поред културног, Град препознаје и шири друштвени значај Фестивала, који од 2013. године поприма хуманитарни карактер, па се у циљу промоције принципа здравог живљења и помоћи деци оболелој од  дијабетеса „Шкољкице“ одржавају под именом „Шкољкице у плавом“, јер је плава боја дијабетеса у целом свету.

Организатор и продуцент Фестивала је Удружење за дечије уметничко стваралаштво „АШАиАНА“ из Новог Сада, а поред Града Новог Сада, овај Фестивал је подржан од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Министарства за туризам и омладину Републике Србије, као и од дугогодишњег генералног спонзора фестивала – Нафтне индустрије Србије. Од 2021. године, у организацију Фестивала се активно укључује и Новосадски дечији културни центар, као једна од најмлађих установа културе Града Новог Сада.