28. „ ART EXPO“ СВЕЧАНО ОТВОРЕН НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

Датум: 
18.03.2024.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном отварању Међународне изложбе уметности „Art Expo“ која се по 28. пут одржава по куполом Новосадског сајма и окупља уметнике, културне посленике и бројне љубитеље уметности. Том приликом Далибор Рожић је уручио признање „Сава Шумановић“ вајару Здравку Јоксимовићу за посебан допринос развоју уметничких идеја и изузетне домете у уметничком изразу. Установљено на инцијативу Галерије „Бел Арт“, Центра за визуелну културу „Златно око“, Новосадског сајма и Изложбе уметности „Art Expo“, oво признање се додељује од 1999. године и као такво уједно афирмише дело једног од најзначајнијих стваралаца у историји српске и југословенске уметности и културе.

-Имајући у фокусу интегритет и идентитет човека у савременом свету овогодишња поставка „Art Expa“ покреће питања којима задире у саму срж брисања идентитеских ознака у свету глобализације. Овај Сајам, који умрежава и синергише, јасно препознаје ритам по којем дише Нови Сад као Културна престоница Европе, Омладинска престоница Европе и УНЕСКО креативни град. Уметнику Здравку Јоксимовићу  искрено честитам у име Града Новог Сада и Градоначелника Милана Ђурића, а свим овогодишњим излагачима, организаторима желим да се да се на овом месту још пуно пута наши путеви укрштају, а руке у знак добродошлице Града домаћина да наставе још дуго година да се шире и пружају ка новим пространствима уметничких израза окупљених око свих маркантних тачака културног развоја Новог Сада – истакао је Рожић.

Здравко Јоксимовић се захвалио на награди истакавши да она представља један од најлепших тренутака у његовом уметничком опусу и животу.

Генерални директор Никола Ловрић је изразио лично и професионално задовољство овогодишњом понудом сајамских манифестација, изразивши наду да ће овогодишње издање „Art Expa“ побудити емоције посетилаца, на исти начин на који је побудило емоције уметника који су данас присутни на Сајму.

Међународна изложба уметности „Аrt Expo" промовише ствараоце примењене уметности, окупља уметнике, галерије и појединаце, уз тематске поставке, рукотворине, антиквитете. У 2024. години биће одржана од 18. до 25. марта. Улаз се не наплаћује, а радно време је од 10 до 20 часова. Прилику да се представе имаће академски, едуковани и самоуки сликари, а специфична је по продајном и промотивном карактеру.