43. НОМУС ОД 18. ДО 26. ОКТОБРА У НОВОМ САДУ

Датум: 
17.10.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовao je конференцији за новинаре поводом Међународног фестивала уметничке музике Новосадске музичке свечаности - Номус 2023, који ће бити одржан у од 18. до 26. октобра, под слоганом „Наслеђе“. У овогодишње издање Номуса уврштено је девет јединствених концерата, које ће на сценама Синагоге, Српског народног позоришта и Градске куће изводити реномирани солисти и ансамбли из преко десет земаља Европе и света.

-Град Нови Сад годинама уназад цени и подржава залагање Музичке омладине Новог Сада која реализује овај Фестивал на високом уметничком нивоу. Захваљујући њима,  Номус сваке године својој верној публици презентује јединствене музичке догађаје. Овогодишњи мото Фестивала је „Наслеђе“ и у складу са њим, вредности националне и светске баштине биће доступне у богатом програму у којем ће новосадска публика уживати током трајања фестивала. Номус је свакако један од најзначајнијих фестивала по ком је Нови Сад надалеко познат и признат, како у неговању уметничке музике тако и  у стварању и обликовању музичког укуса нових генерација. Новосадске музичке свечаности доприносе креирању музичког портрета града, без којег Нови Сад не би био тако високо позициониран на културној и уметничкој мапи. Он деценијама доприноси креирању слике Новог Сада као места сусрета угледних уметника, ансамбала и музичких извођача из земље и света – рекао је Далибор Рожић.

Саговорници новинарима такође су били уметничка директорица Фестивала Марија Адамов, главни и одговорни уредник Фестивала Милан Радуловић, као и програмска сарадница Миа Дорошки Антонић.

Том приликом најављено је да ће два велика, угледна, домаћа ансамбла свирати на овогодишњем Номусу, а то су Војвођански симфонијски оркестар са реномираним пијанистом Ивом Погорелићем и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије с  угледним солистoм на виолини Станком Мадићем. Такође су најављени наступи Камерног ансамбла Номуса, Загребачких солиста, иранског перкусионисте Мухамеде Реза Мортазавија, као и квартета мултиинструменталних румунских музичара на челу с Маријусом Предом, Ратимира Мартиновића на клавиру и ансамбла Романтичари, добродошли. За финалано вече предвиђен је наступ аутентичних извођача пореклом из Македоније, предвођених пијанистом Симоном Трпческим.

Уметничка директорица Фестивала Марија Адамов нагласила je да ће програмска окосница овогодишњег Номуса бити обележавање јубилеја великих аутора, и то петнаест деценија од рођења и осам деценија од смрти Сергеја Рахмањинова, једног од највећих светских композитора, пијаниста и диригената, и 100 година од рођења Василија Мокрањца, једног од најзначајнијих музичких стваралаца у српској музици друге половине 20. века.

Главни и одговорни уредник Фестивала Милан Радуловић захвалио се Граду Новом Саду на покровитељству и дугогодишњој подршци и најавио да је пијаниста Иво Погорелић изразио жељу за сусретом са новинарима.

- Сусрет је најављен за уторак, 17. октобра с почетком у 12 часова у Галерији Матице српске, а за тај догађај је неопходно акредитовање мејлом на адресу mons@eunet.rs. Такође је потребно унапред доставити по два питања која желите поставити, а на инсистирање уметника нису дозвољена питања личне природе, као ни питања у вези са политиком - нагласио је Милан Радуловић.

Детаљне информације о програму Номуса доступне су на линку https://www.muzickaomladina.org/nomus/