43. NOMUS OD 18. DO 26. OKTOBRA U NOVOM SADU

Datum: 
17.10.2023.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je konferenciji za novinare povodom Međunarodnog festivala umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti - Nomus 2023, koji će biti održan u od 18. do 26. oktobra, pod sloganom „Nasleđe“. U ovogodišnje izdanje Nomusa uvršteno je devet jedinstvenih koncerata, koje će na scenama Sinagoge, Srpskog narodnog pozorišta i Gradske kuće izvoditi renomirani solisti i ansambli iz preko deset zemalja Evrope i sveta.

-Grad Novi Sad godinama unazad ceni i podržava zalaganje Muzičke omladine Novog Sada koja realizuje ovaj Festival na visokom umetničkom nivou. Zahvaljujući njima,  Nomus svake godine svojoj vernoj publici prezentuje jedinstvene muzičke događaje. Ovogodišnji moto Festivala je „Nasleđe“ i u skladu sa njim, vrednosti nacionalne i svetske baštine biće dostupne u bogatom programu u kojem će novosadska publika uživati tokom trajanja festivala. Nomus je svakako jedan od najznačajnijih festivala po kom je Novi Sad nadaleko poznat i priznat, kako u negovanju umetničke muzike tako i  u stvaranju i oblikovanju muzičkog ukusa novih generacija. Novosadske muzičke svečanosti doprinose kreiranju muzičkog portreta grada, bez kojeg Novi Sad ne bi bio tako visoko pozicioniran na kulturnoj i umetničkoj mapi. On decenijama doprinosi kreiranju slike Novog Sada kao mesta susreta uglednih umetnika, ansambala i muzičkih izvođača iz zemlje i sveta – rekao je Dalibor Rožić.

Sagovornici novinarima takođe su bili umetnička direktorica Festivala Marija Adamov, glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović, kao i programska saradnica Mia Doroški Antonić.

Tom prilikom najavljeno je da će dva velika, ugledna, domaća ansambla svirati na ovogodišnjem Nomusu, a to su Vojvođanski simfonijski orkestar sa renomiranim pijanistom Ivom Pogorelićem i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije s  uglednim solistom na violini Stankom Madićem. Takođe su najavljeni nastupi Kamernog ansambla Nomusa, Zagrebačkih solista, iranskog perkusioniste Muhamede Reza Mortazavija, kao i kvarteta multiinstrumentalnih rumunskih muzičara na čelu s Marijusom Predom, Ratimira Martinovića na klaviru i ansambla Romantičari, dobrodošli. Za finalano veče predviđen je nastup autentičnih izvođača poreklom iz Makedonije, predvođenih pijanistom Simonom Trpčeskim.

Umetnička direktorica Festivala Marija Adamov naglasila je da će programska okosnica ovogodišnjeg Nomusa biti obeležavanje jubileja velikih autora, i to petnaest decenija od rođenja i osam decenija od smrti Sergeja Rahmanjinova, jednog od najvećih svetskih kompozitora, pijanista i dirigenata, i 100 godina od rođenja Vasilija Mokranjca, jednog od najznačajnijih muzičkih stvaralaca u srpskoj muzici druge polovine 20. veka.

Glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović zahvalio se Gradu Novom Sadu na pokroviteljstvu i dugogodišnjoj podršci i najavio da je pijanista Ivo Pogorelić izrazio želju za susretom sa novinarima.

- Susret je najavljen za utorak, 17. oktobra s početkom u 12 časova u Galeriji Matice srpske, a za taj događaj je neophodno akreditovanje mejlom na adresu mons@eunet.rs. Takođe je potrebno unapred dostaviti po dva pitanja koja želite postaviti, a na insistiranje umetnika nisu dozvoljena pitanja lične prirode, kao ni pitanja u vezi sa politikom - naglasio je Milan Radulović.

Detaljne informacije o programu Nomusa dostupne su na linku https://www.muzickaomladina.org/nomus/