GRAD I POKRAJINA ZAJEDNO U OBNOVI ALMAŠKOG KRAJA

Datum: 
12.01.2023.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovali su prezentaciji povodom projekta uređenja Almaškog kraja, koji Grad i Pokrajina zajedno finansiraju. Prezentaciju „Projekat urbanističko-arhitektonskog uređenja prostorne kulturno-istorijske celine-Almaškog kraja“ održala je u Kulturnoj stanici „Svilara“ Jadranka Bugarski Vujović, rukovodilac projekta iz studija „Đorđe Bajilo Arhitekti“.

- Projekat uređenja Almaškog kraja je na ponos, ne samo Novog Sada, nego i čitave Srbije, a nakon što taj deo grada bude osvanuo u novom ruhu, postaće mesto za obilazak i turističku promociju grada. U pitanju je višegodišnji, zahtevan posao, koji radimo u saradnji sa više institucija i udruženja, prvenstveno slušajući struku, uz odličnu saradnju sa Udruženjem „Almašani“. Grad i Pokrajina su obezbedili, a i nastaviće iz godine u godinu, da obezbeđuju sredstva za nesmetanu realizaciju ovog kapitalnog višegodišnjeg projekta, a obnova će biti zasnovana na poštovanju materijalne i nematerijale baštine - rekao je Milan Đurić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da su se Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad udružili na još jednom projektu i izabrali najbolji tim stručnjaka da pripremi i sprovede uređenje Almaškog kraja.

-Za radove koji će biti izvođeni u narednih šest godina, a prema zajedničkom planu, obezbeđeno je ukupno dve milijarde i trista miliona dinara. Sve će biti realizovano uz nadzor projektanata i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i učešće Udruženja „Almašani“. Rekonstrukcijom tog dela grada, uslediće bolja budućnost za kulturne sadržaje, za turizam, za predstavljanje Novog Sada, za pronalaženje nove novosadske matrice u razvojnom smislu - rekao je Mirović.

Prezentacijom je dočarano prostorno rešenje kompletnog obuhvata Almaškog kraja, koji će se realizovati u narednih nekoliko godina, a poseban akcenat je stavljen na 1. fazu koja obuhvata ulice: Zlatne grede, Skerlićeva, trg na susticanju Zlatne grede i Skerlićeve, Milovana Vidakovića, deo Đorđa Jovanovića od Kosovske do Save Vukovića, deo Save Vukovića od Đorđa Jovanovića do Lađarske ulice. Najveći deo radova biće izvođen tokom 2023. i 2024, a radovi će obuhvatiti kompletnu zamenu infrastrukture, kolovozne konstrukcije, uređenje parternih površina, saobraćaja i saobraćajne signalizacije, javnog osvetljenja, hortikulturalnog uređenja, urbanog mobilijara i opremanja, turističku signalizaciju i vizuelni identitet.