NOVI SAD POSTAO DEO JEDINSTVENE UNESKO MREŽE KREATIVNIH GRADOVA SVETA

Datum: 
02.11.2023.

Na Svetski dan gradova, 31. oktobra 2023. godine, Grad Novi Sad je pristupio jedinstvenoj UNESKO Mreži kreativnih gradova sveta i time postao prvi grad u ovom delu Evrope u kategoriji novih i digitalnih umetnosti (Media Arts).

Nakon prestižnih titula Omladinske prestonice Evrope, Evropske prestonice kulture, nagrada ,,Melina Merkuri” i ,,Najbolji trend u kulturi”, Srpska Atina je stala rame uz rame sa svetskim gradovima kao što su Linc, Lion, Ostin, Modena, Toronto i drugi, čime je učvrstila svoju poziciju kao centar kulture i inovacija.

Priznanje je utoliko značajnije, jer je Novi Sad jedan od samo četiri grada na svetu koji su se ove godine našli u kategoriji medijskih umetnosti i prvi u ovom delu Evrope na tom polju.

-Još jedno svetsko priznanje u oblasti kulture je potvrda kontinuiteta ulaganja u ukupni razvoj našeg Grada. Naročito jer je reč o kategoriji koja povezuje naučne-obrazovne ustanove sa akterima iz oblasti kulture dajući Novom Sadu jednu novu vrednost koji time ravnopravno prati savremene svetske tokove -  izjavio je gradonačelnik Milan Đurić.

Iskorak u tom smislu koji je Novi Sad napravio na polju novih i digitalnih umetnosti, a koji ga je i kandidovao za članstvo u ovoj prestižnoj mreži gradova, načinjen je u okviru projekta Evropske prestonice kulture, a jedan od glavnih razloga za podnošenje i prijavu je nastavak nasleđa programa Evropske prestonice kulture i sprovođenje akcija održivog razvoja u oblasti kulture, posebno u oblasti medijske umetnosti.

U junu mesecu ove godine, formirana je Radna grupa koja  je sprovela sve pripremne aktivnosti i neophodne radnje za podnošenje prijave Grada Novog Sada u ovu prestižnu mrežu gradova, a nju čine: Dalibor Rožić član Gradskog veća za kulturu, Zorica Šijak v.d. načelnika Gradske uprave za kulturu, članovi ispred Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture Đula Ribar, Sara Vuletić, Nemanja Milenković, ispred Gradske uprave Mirjana Lukić Marinković, ispred Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Milenko Malešev i Slobodan Milošević, Vesna Latinović master kulturnih politika i menadžmenta u kulturi, Galerija ,,Bel Art”, ispred Kulturnog centra Novog Sada Violeta Đerković i Miljana Kozarov, ispred Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragana Milošević i Sanja Arbutina, ispred Akademije umetnosti u Novom Sadu, dekan Siniša Bokan.

Mreža kreativnih gradova UNESKO-a (The UNESCO Creative City Network) je formirana 2004. godine kako bi promovisala saradnju sa i među gradovima koji su kreativnost identifikovali kao strateški faktor za održivi urbani razvoj. Gradovi koji trenutno čine ovu mrežu, a njih je sada 350, zajedno rade na zajedničkom cilju: stavljanje kreativnosti i kulturnih industrija u srce svojih razvojnih planova na lokalnom nivou i aktivna saradnja na međunarodnom nivou.

Novi gradovi su dobili priznanje za njihovu snažnu posvećenost iskorištavanju kulture i kreativnosti u okviru svojih razvojnih strategija i prikazivanju inovativnih praksi u urbanističkom planiranju usmerenom na čoveka.