Održan prijem za učesnike festivala "Biserna grana"

Datum: 
09.10.2017.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je učesnike 10. Festivala nošnje, nakita i oglavlјa ''Biserna grana'' koji se održava od 5. do 8. oktobra u organizaciji KC ''Mladost'' iz Futoga pod pokrovitelјstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Cilј festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlјe i zemalјa u regionu, da akcentuje značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda.

-Pred nama je jubilarno deseto izdanje Festivala „Biserna grana“ i verujem da će i ovoga puta na najlepši način predstaviti folklor i tradiciju nacija koje su prisutne na ovim prostorima. Festival je jedinstven u našoj zemlјi i Novi Sad je ponosan na to što je domaćin manifestacije izuzetnog kulturološkog značaja. Koncerti, modne revije, izložbe biće prilika da se bolјe upoznamo sa običajima naših predaka, sa elementima koji su utkani u naš identitet. Kohezija različitosti upravo i čini ovo podneblјe autentičnim i predstavlјa naše istinsko bogatstvo. Grad će uvek stati iza ovakvih projekata i siguran sam da ćemo svi zajedno učiniti da 2021. godine budemo najbolјa Evropska prestonica kulture- rekao je Dalibor Rožić.

U ime KC „Mladost“ organizator Milan Stepanov zahvalio se Gradu na podršci koju već deset godina pruža Festivalu. Prema njegovim rečima Festival u fokus stavlјa materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlјa, a okuplјa kulturno – umetnčka društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije i goste iz regiona.

-Do sada smo na Festivalu ugostili više od 200  kulturno – umetničkih društava, a ove godine  pored vojvođanskih društava, sa nama su društva iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, pa će bogatstvo i raznolikost folklornog nasleđa prikazati 20 društava iz zemlјe i regiona – naglasio je Milan Stepanov i istakao da je Festival „Biserna grana“ nosilac EFFE etikete za 2017–2018. godinu koju dodelјuje Evropska asocijacija festivala, nosilac projekta „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

U okviru Festivala upriličene su dve izložbe najbolјih fotografija narodnih nošnji i oglavlјa na Trgu slobode, a treća je „Govor šara – ćilimi iz zbirki Muzeja Grada Novog Sada“ koja je posvećena srpskom ćilimarstvu i prezentovana je kroz dvadesetak sačuvanih primeraka koji su prikuplјeni u Muzeju od njegovog nastanka do danas. Izložba će biti postavlјena u KC „Mladost“ Futog do 12. oktobra, a posetioci mogu da je pogledaju svaki dan od 17 do 20 časova. Subota kao glavni dan festivala predviđena je za defile učesnika u narodnim nošnjama centrom Novog Sada, koncert i reviju nošnji svih učesnika u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tokom festivala sa gostima, kulturno-umetničkim društvima iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, nastupiće i subotička grupa "Iskon" koja izvodi etno muziku.