OTVOREN 24. NOVOSADSKI DžEZ FESTIVAL

Datum: 
16.11.2022.

U Srpskom narodnom pozorištu, na sceni „Pera Dobrinović“ glavni koncertni program 24. Novosadskog festivala počeo je nastupom Big benda Radio televizije Srbije i Stjepka Guta. Prilikom otvaranja festivala prisutnima se obratio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je iskazao zadovoljstvo što je i ove godine Srpsko narodno pozorište puno ljubitelja džeza koji zajedno sa Gradom Novim Sadom neguju dugu tradiciju festivala.

-Skoro tačno četvrt veka, Grad Novi Sad sudeluje u beleženju istorije novosadskog džeza, koja se piše svakako i ovim festivalom. I ove godine na Novosadski džez festival u naš grad pristižu vrsni džez muzičari iz zemlje i sveta. Oni nam na poseban način, jezikom kvalitetne muzike i nota, svaki put ispričaju po jednu novu zajedničku priču. „Novosadski džez festival“ je svakako prerastao u instituciju i brend grada, a u skladu s tim smo i mi imali sluha u Gradskoj upravi za kulturu, i povećali izdvajanja za ovu prelepu manifestaciju. Ponosni smo na svakog učesnika i na organizatore koji tokom cele godine rade marljivo kako bi u punom sjaju bilo započeto još jedno poglavlje festivala i priređen još jedan spektakl za sve ljubitelje džeza. Stoga želim da ove godine interesovanje bude rekordno i nadam se da će iz godine u godinu neki novi ljudi pronalaziti put do ovog žanra muzike – rekao je Dalibor Rožić.

Ovogodišnji 24. Novosadski džez festival, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, tokom četiri večeri, od 16. do 19. novembra, predstaviće devet džez sastava iz različitih delova sveta. Već dvadesetu godinu se održava u Srpskom narodnom pozorištu, a imao je veliki udeo u Bid Buku za osvajanje titule Evropske prestonicu kulture.

Večerašnji drugi koncert izvodi jedanaestočlani bend „Nikolov-Ivanović andektetˮ, najzanimljivi evropski kombo. Drugo festivalsko veče, 17. novembra otvoriće Norvežanin Nils Peter Molvaer, jedno od najzanimljivijih imena evropskog savremenog džeza, a zatvoriće ga koncert Jovana Maljokovića i gudački orkestar Roberta Lakatoša, čiji koncert predstavlja produkciju Festivala, a aranžmane je za tu namenu uradio Ivan Ilić. Trećeg dana, prvi će nastupiti kvartet Jožefa Feča iz Češke, potom Aleksandar Uzelac Trio, a veče zatvara Vladimir Samardžić Trio. Poslednjeg dana, 19. novembra prvi koncert predstavlja novinu u vidu sastava JazzXchange feat. Bojan Z koji čine po dva predstavnika iz tri grada prestonice evropske kulture iz Litvanije, Luksemburga i Srbije, tj. Novi Sad. Kako je publika ovog festivala i navikla, nakon svake koncertne večeri održavaće se džem sešn za koji će biti zadužen House band.