TRADICIONALNA ETNO–MANIFESTACIJA „КUPUSIJADA“ PO 23. PUT U FUTOGU

Datum: 
05.11.2022.

Tradicionalna etno–manifestacija „Кupusijada“ održana je po 23. put u centru Futoga, a čast da je otvori pripala je gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću. „Кupusijada“ predstavlja jedinstvenu manifestaciju, jer je u centru pažnje brend Srbije „Futoški kupus“, autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje u tom naselju.

- Uvek nam je drago da dođemo na „Futošku kupusijadu“, jer je to naš ponos, brend Futoga, Novog Sada i države Srbije. Trebalo je mnogo truda, borbe, znanja i ulaganja da se ona stavi na mapu novosadskih manifestacija i da traje 23 godine. Divan je osećaj prošetati glavnom ulicom koja, iz godine u godinu, postaje sve uža, jer je sve je više izlagača i posetilaca, a nadam se da ćemo naredne godine imati još veću posećenost. Ničega ne bi bilo da nije onih vrednih poljoprivrednika koji su svojim umećem decenijama stvarali ovaj brend. Treba da budemo ponosni na „Кupusijadu“ i na ljude koji su izgradili njenu prepoznatljivost. Grad Novi Sad će, kao i do sada, nastaviti da podržava ovu manifestaciju i poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom i zdravom hranom. Želim svima da se lepo provedu i uživaju u današnjem danu i da se kući vrate ne samo sa lepim utiscima, već i raznovrsnim domaćim proizvodima - naglasio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Ova tradicionalna manifestacija predstavlja privredne potencijale Futoga, lokalne običaje i turističku ponudu naselja, a potencira proizvodnju zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini. Akcenat gastronomskog dela je na pripremanju jela od „Futoškog kupusa“, uz bogat kulturno-zabavni i edukativni program. Organizatori su MZ Futog, КC „Mladost“ Futog, Udruženje „Futoški kupus“, Poljoprivredna škola sa Domom učenika i osnovne škole iz Futoga, a pokrovitelj je Grad Novi Sad.