ОДРЖАН ПОМЕН ЖРТВАМА ПОГРОМА У НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ 1942. ГОДИНЕ

Датум: 
22.01.2021.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању 79. годишњице Новосадске рације на Кеју жртава рације код споменика „Породица“. Врховни рабин Србије Исак Асиел одржао је беседу и молитвени помен, а потом је у име Српске православне цркве молитвени помен и беседу одржао Његово преосвештенство Епископ бачки Иринеј. Венце на споменик „Породица“ на Кеју жртава рације поред представника Града Новог Сада, положили су и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, амбасадори Израела и Мађарске, представници Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске и потомци жртава Новосадске рације.

- Сви смо ми једна породица која се не окупља само у јануару - да тугује, већ која мора стално да се држи заједно, у смеху и у сузама, у добру и у злу, у здрављу и у болести. И данас смо сабрани и сложни, на месту које сведочи о фашистичком безумљу, на месту највеће новосадске туге. Баш овде, код споменика „Породица“ пре 79 година спроведен је стравичан погром над Србима, Јеврејима и Ромима, крвави пир фашиста који су затрли читаве породице. Новом Саду је заувек остала траума, а човечанству опомена. Ако се не будемо сећали прошлости, страшна историја и још страшнији злочини се могу поновити. Злогласне Новосадске рације у којој су на стратиште одвођене читаве породице треба да се сећамо не зато да бисмо били љути и огорчени, или да бисмо на мржњу одговарали мржњом, већ да би нас то болно сећање ојачало у даљој борби против фашизма, антисемитизма, против патолошке мржње и зла. Морамо све да учинимо да се никада, али баш никада ледени дани зла не понове и зато никада нећемо дозволити да жртве једног времена зла остану невидљиве и нечујне. Нека је вечна слава свим невино страдалим у Новосадској рацији. Будимо увек свесни њихове жртве, чувајмо сећање на њих и боримо се против онога што је тада завило у црно наш лепи Нови Сад - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел говорио је о снази молитвеног сећања сликовито кроз причу која се, иако се догодила у другом временском периоду и на другом месту, не разликује од онога што се десило на Новосадској рацији. Његова беседа је послужила као опомена за будућност, у нади да никада више неће доћи до страдања јеврејског и других народа.

Његово преосвештенство Епископ бачки Иринеј нагласио је да је Новосадска рација урезана у историју као велико страдање невиних људи, зверски побијених само због имена које су носили и вере коју су исповедали.

- Демонска злоба уобличена у ликовима нељуди, џелата, није могла остати скривена у леденим таласима Дунава, јер је истина непобедива и једина моћна да нас ослободи страха и заборава, али и да нас измири и сједини једне са другима. Зато су сведочанства људи из тога времена непроцењива вредност, посебно за културу сећања коју смо обавезни да негујемо и развијамо. Тиме добијамо јасну слику страдалника и они престају да буду обичне бројке сурових статистика - рекао је Епископ бачки Иринеј и поделио са присутнима једно забележено сведочење из летописа Успенске цркве у Новом Саду о мученичкој смрти једног новосадског свештеника.

Традиционално, након полагања венаца на споменик „Породица“, уз присуство војног свештеника, венац је у присуству председнице Скупштине града Новог Сада Јелене Маринковић Радомировић спуштен са брода у Дунав. Чланице Кола српских сестара су послужиле присутне колачем и кољивом, а после тога је одржан и помен жртвама на новосадској плажи Штранд код спомен-плоче. У току овогодишње манифестације „Ледена тишина - сећање на жртве Новосадске рације“ биће приказани филмови „Часови персијског“ и „Живот је леп“ у Великој сали Културног центра Новог Сада, а биће одржана и Међународна онлајн конференција „Глас жене из ледене тишине“.