ODRŽAN POMEN ŽRTVAMA POGROMA U NOVOSADSKOJ RACIJI 1942. GODINE

Datum: 
22.01.2021.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 79. godišnjice Novosadske racije na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica“. Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održao je besedu i molitveni pomen, a potom je u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen i besedu održao Nјegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej. Vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtava racije pored predstavnika Grada Novog Sada, položili su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.

- Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplјa samo u januaru - da tuguje, već koja mora stalno da se drži zajedno, u smehu i u suzama, u dobru i u zlu, u zdravlјu i u bolesti. I danas smo sabrani i složni, na mestu koje svedoči o fašističkom bezumlјu, na mestu najveće novosadske tuge. Baš ovde, kod spomenika „Porodica“ pre 79 godina sproveden je stravičan pogrom nad Srbima, Jevrejima i Romima, krvavi pir fašista koji su zatrli čitave porodice. Novom Sadu je zauvek ostala trauma, a čovečanstvu opomena. Ako se ne budemo sećali prošlosti, strašna istorija i još strašniji zločini se mogu ponoviti. Zloglasne Novosadske racije u kojoj su na stratište odvođene čitave porodice treba da se sećamo ne zato da bismo bili lјuti i ogorčeni, ili da bismo na mržnju odgovarali mržnjom, već da bi nas to bolno sećanje ojačalo u dalјoj borbi protiv fašizma, antisemitizma, protiv patološke mržnje i zla. Moramo sve da učinimo da se nikada, ali baš nikada ledeni dani zla ne ponove i zato nikada nećemo dozvoliti da žrtve jednog vremena zla ostanu nevidlјive i nečujne. Neka je večna slava svim nevino stradalim u Novosadskoj raciji. Budimo uvek svesni njihove žrtve, čuvajmo sećanje na njih i borimo se protiv onoga što je tada zavilo u crno naš lepi Novi Sad - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel govorio je o snazi molitvenog sećanja slikovito kroz priču koja se, iako se dogodila u drugom vremenskom periodu i na drugom mestu, ne razlikuje od onoga što se desilo na Novosadskoj raciji. Nјegova beseda je poslužila kao opomena za budućnost, u nadi da nikada više neće doći do stradanja jevrejskog i drugih naroda.

Nјegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej naglasio je da je Novosadska racija urezana u istoriju kao veliko stradanje nevinih lјudi, zverski pobijenih samo zbog imena koje su nosili i vere koju su ispovedali.

- Demonska zloba uobličena u likovima nelјudi, dželata, nije mogla ostati skrivena u ledenim talasima Dunava, jer je istina nepobediva i jedina moćna da nas oslobodi straha i zaborava, ali i da nas izmiri i sjedini jedne sa drugima. Zato su svedočanstva lјudi iz toga vremena neprocenjiva vrednost, posebno za kulturu sećanja koju smo obavezni da negujemo i razvijamo. Time dobijamo jasnu sliku stradalnika i oni prestaju da budu obične brojke surovih statistika - rekao je Episkop bački Irinej i podelio sa prisutnima jedno zabeleženo svedočenje iz letopisa Uspenske crkve u Novom Sadu o mučeničkoj smrti jednog novosadskog sveštenika.

Tradicionalno, nakon polaganja venaca na spomenik „Porodica“, uz prisustvo vojnog sveštenika, venac je u prisustvu predsednice Skupštine grada Novog Sada Jelene Marinković Radomirović spušten sa broda u Dunav. Članice Kola srpskih sestara su poslužile prisutne kolačem i kolјivom, a posle toga je održan i pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče. U toku ovogodišnje manifestacije „Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije“ biće prikazani filmovi „Časovi persijskog“ i „Život je lep“ u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a biće održana i Međunarodna onlajn konferencija „Glas žene iz ledene tišine“.