ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НОВИ САД У СЛОБОДИ; 1918-2018. ГОДИНА“

Датум: 
08.11.2018.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању изложбе „Нови Сад у слободи; 1918-2018. година“ у Историјском архиву Града Новог Сада. На дванаест паноа, кроз изложена документа, фотографије и планове, аутори Југослав Вељковски, Душко Пантелић и Петар Ђурђев приказали су један од најважнијих догађаја у историји Новог Сада, улазак српске војске у Нови Сад,  9 . новембра 1918. године. 

- Ова изложба служи да нас подсети, и да нас научи ко је заслужан за слободу у којој данас уживамо. Пут који су наши преци прошли од 1914. па све до слободарског јутра 9. новембра 1918. године, био је проткан тешким мукама и бројним искушењима. Били су то дани и године у којима се, пре велике војне победе, морало имати снаге и мудрости за друге борбе – за очување достојанства, за очување српства, за очување језика и писма и права да будемо своји на своме. Данас, наш најважнији задатак је да негујући историју и истину, и славну традицију наших предака, чувамо своју државу, свој народ, и да стварамо услове за бољу Србију, за нормалнију, пристојнију, економски развијенију земљу – за земљу нових шанси, и великих могућности- изјавио је Милош Вучевић.

Градоначелник је додао и то да и овог 9. новембра, али и сваког другог дана, треба да учимо нашу децу о славној историји једног малог народа који је скупо платио живот у слободи својих потомака, како би знали да на идејама слободе треба да почива будућност коју ће они наставити да граде. Он је истакао да нас историја учи да не забравимо, а садашњост да не одустајемо, и поручио да ћемо због тога достојанствено обележити 100 година од ослобођења Новог Сада у Првом светском рату.

Један од аутора изложбе, директор Архива Града Новог Сада Петар Ђурђев захвалио се Музеју града Новог Сада, Матици српској и Војном архиву на великој помоћ у прикупљану архивске грађе, као и приватним колекционарима који су пружили несебичну помоћ и уступили своје фотографије за потребе изложбе.  Он се такође захвалио и Граду Новом Саду и Управи за културу који су обезбедили средства да ова изложба угледа свестлост дана и, како је рекао, покаже будућим поколењима да је Нови Сад обележио овај датум  на достојан начин како то наши ослободиоци и заслужују.

Сви заинтересовани грађани могу да посете изложбу до 1. дeцeмбрa 2018. године у Историјском архиву Града Новог Сада.