OTVORENA IZLOŽBA „NOVI SAD U SLOBODI; 1918-2018. GODINA“

Datum: 
08.11.2018.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe „Novi Sad u slobodi; 1918-2018. godina“ u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada. Na dvanaest panoa, kroz izložena dokumenta, fotografije i planove, autori Jugoslav Velјkovski, Duško Pantelić i Petar Đurđev prikazali su jedan od najvažnijih događaja u istoriji Novog Sada, ulazak srpske vojske u Novi Sad,  9 . novembra 1918. godine. 

- Ova izložba služi da nas podseti, i da nas nauči ko je zaslužan za slobodu u kojoj danas uživamo. Put koji su naši preci prošli od 1914. pa sve do slobodarskog jutra 9. novembra 1918. godine, bio je protkan teškim mukama i brojnim iskušenjima. Bili su to dani i godine u kojima se, pre velike vojne pobede, moralo imati snage i mudrosti za druge borbe – za očuvanje dostojanstva, za očuvanje srpstva, za očuvanje jezika i pisma i prava da budemo svoji na svome. Danas, naš najvažniji zadatak je da negujući istoriju i istinu, i slavnu tradiciju naših predaka, čuvamo svoju državu, svoj narod, i da stvaramo uslove za bolјu Srbiju, za normalniju, pristojniju, ekonomski razvijeniju zemlјu – za zemlјu novih šansi, i velikih mogućnosti- izjavio je Miloš Vučević.

Gradonačelnik je dodao i to da i ovog 9. novembra, ali i svakog drugog dana, treba da učimo našu decu o slavnoj istoriji jednog malog naroda koji je skupo platio život u slobodi svojih potomaka, kako bi znali da na idejama slobode treba da počiva budućnost koju će oni nastaviti da grade. On je istakao da nas istorija uči da ne zabravimo, a sadašnjost da ne odustajemo, i poručio da ćemo zbog toga dostojanstveno obeležiti 100 godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Jedan od autora izložbe, direktor Arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev zahvalio se Muzeju grada Novog Sada, Matici srpskoj i Vojnom arhivu na velikoj pomoć u prikuplјanu arhivske građe, kao i privatnim kolekcionarima koji su pružili nesebičnu pomoć i ustupili svoje fotografije za potrebe izložbe.  On se takođe zahvalio i Gradu Novom Sadu i Upravi za kulturu koji su obezbedili sredstva da ova izložba ugleda svestlost dana i, kako je rekao, pokaže budućim pokolenjima da je Novi Sad obeležio ovaj datum  na dostojan način kako to naši oslobodioci i zaslužuju.

Svi zainteresovani građani mogu da posete izložbu do 1. decembra 2018. godine u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada.