ПОЧЕЛЕ "НОВОСАДСКЕ ПОЗОРИШНЕ ИГРЕ"

Датум: 
10.05.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном отварању Другог међународног фестивала професионалних позоришта за децу и младе „Новосадске позоришне игре” који се одржава у Позоришту младих до 15. маја. Фестивал је започео представом „Коралина“ у извођењу глумачког ансамбла позоришта домаћина, у режији Јакуба Максимова по новели Нила Гејмена.

- Овај фестивал представља прилику да се деца окрену правим вредностима и у светлу трагичних догађаја које су нас све погодили, неопходно је да се деца више усмеравају на позориште, игру и дружење, негујући праве вредности које красе детињство и одрастање. Иако је година у којој је Нови Сад понео титулу Европске престонице културе иза нас, Град наставља да подржава ову манифестацију која окупља професионална луткарска и дечја позоришта из региона и Европе. Сви они на једном месту на најлепши начин кроз покрет на сцени претварају магију света маште у стварност, оживљавајући бајке и басне пред публиком. Најбољи луткари и професионални глумци ће својим сценским наступима, уз помоћ светла и сенки и занимљивих костима на раскошан начин приближити публици луткарску сцену и оплеменити децу којој је ово можда први сусрет са позориштем. Позивам све Новосађане да дођу у Позориште младих и да са својим малишанима уживају у овом јединственом уметничком изразу - рекао је Далибор Рожић.

По избору селектора и директора фестивала Михајла Несторовића, у конкуренцији за награде, публика ће видети дванаест изузетних европских позоришних остварења за децу и младе. То су будимпештански „Сан летње ноћи“, ријечке „Замрзнуте пјесме“, цељску „Козу на суду у Вишњој гори“, бањалучко „Био једном један лав“, скопску „Роњу“, телавивско „Када је све било зелено“, београдске „Хајди“ и „Могућност забављања код птица“, шпанску „Геометрију душе“, подгоричко „20.000 миља под морем“, бугарску „Алису у свету огледала“ и берлинске „Кловновске куће“.