POČELE "NOVOSADSKE POZORIŠNE IGRE"

Datum: 
10.05.2023.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju Drugog međunarodnog festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre” koji se održava u Pozorištu mladih do 15. maja. Festival je započeo predstavom „Koralina“ u izvođenju glumačkog ansambla pozorišta domaćina, u režiji Jakuba Maksimova po noveli Nila Gejmena.

- Ovaj festival predstavlja priliku da se deca okrenu pravim vrednostima i u svetlu tragičnih događaja koje su nas sve pogodili, neophodno je da se deca više usmeravaju na pozorište, igru i druženje, negujući prave vrednosti koje krase detinjstvo i odrastanje. Iako je godina u kojoj je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture iza nas, Grad nastavlja da podržava ovu manifestaciju koja okuplja profesionalna lutkarska i dečja pozorišta iz regiona i Evrope. Svi oni na jednom mestu na najlepši način kroz pokret na sceni pretvaraju magiju sveta mašte u stvarnost, oživljavajući bajke i basne pred publikom. Najbolji lutkari i profesionalni glumci će svojim scenskim nastupima, uz pomoć svetla i senki i zanimljivih kostima na raskošan način približiti publici lutkarsku scenu i oplemeniti decu kojoj je ovo možda prvi susret sa pozorištem. Pozivam sve Novosađane da dođu u Pozorište mladih i da sa svojim mališanima uživaju u ovom jedinstvenom umetničkom izrazu - rekao je Dalibor Rožić.

Po izboru selektora i direktora festivala Mihajla Nestorovića, u konkurenciji za nagrade, publika će videti dvanaest izuzetnih evropskih pozorišnih ostvarenja za decu i mlade. To su budimpeštanski „San letnje noći“, riječke „Zamrznute pjesme“, celjsku „Kozu na sudu u Višnjoj gori“, banjalučko „Bio jednom jedan lav“, skopsku „Ronju“, telavivsko „Kada je sve bilo zeleno“, beogradske „Hajdi“ i „Mogućnost zabavljanja kod ptica“, špansku „Geometriju duše“, podgoričko „20.000 milja pod morem“, bugarsku „Alisu u svetu ogledala“ i berlinske „Klovnovske kuće“.