ПОЧЕО КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ

Датум: 
02.09.2021.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри присуствовали су отварању 48. Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра – ИНФАНТ и Дана америчке културе који ће презентовати богат програм од 2. до 5. септембра у склопу Калеидоскопа културе. Познати глумац и редитељ Зијах Соколовић, свечано је отворио Инфант фестивал као и Дане америчке културе, а по избору селектора фестивала, Александра Поповског – позоришног и филмског редитеља, ове године фокус је на домаћој и регионалној продукцији представа.

- Заиста је богат програм отварања Калеидоскопа у ова четири дана и може се то сматрати својеврсном најавом предстојећих догађаја у години титуле. Такав концепт резултат је великог рада и залагања, синергије установа, организација и појединаца и поносни смо на то како реализујемо пројекат Европска престоница културе. Овде у Креативном дистрикту видимо шта значи улагање у инфраструктуру и то на начин да архитектонско и индустријско наслеђе буду у служби стваралаштва, културе и друштвене заједнице у целини. Током четири дана отварања биће реализовано 40 програма на 16 локација и сигуран сам да ће свако пронаћи квлитетан садржај за себе и да ће Креативни дистрикт у наредним данима бити центар културе Новог Сада – истакао је Далибор Рожић.

Заједно са министарком за културу и информисање Мајом Гојковић, Рожић је присуствовао церемонији отварања Калеидоскопа која је кроз аудио-визуелни уметнички перформанс на простору испред Креативног дистрикта илустровала узбудљиву историју некадашњег Великог Лимана.

Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат чији програми, на култним, али и новим локацијама већ четврту годину заредом обележавају крај лета у Новом Саду. Четири дана свечаног отварања у Креативном дистрикту представља увертиру у пет недеља, током којих ће се, кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми реализовати широм Новог Сада.

Публика ће пратити програме на театарској, музичкој и три филмске бине, биће откривени нови простори у Креативном дистрикту, попут Складишта, реновиране Фабрике, Гвожђаре, Бироа, Културне станице Лиман, кроз седам изложби, осам представа, 26 филмова, различите перформансе, трибине, панеле како домаћих уметника, тако и уметника који долазе из Аустрије, Хрватске, Словеније, Шведске, Француске, Белгије.