POČEO КALEIDOSКOP КULTURE

Datum: 
02.09.2021.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri prisustvovali su otvaranju 48. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra – INFANT i Dana američke kulture koji će prezentovati bogat program od 2. do 5. septembra u sklopu Кaleidoskopa kulture. Poznati glumac i reditelj Zijah Sokolović, svečano je otvorio Infant festival kao i Dane američke kulture, a po izboru selektora festivala, Aleksandra Popovskog – pozorišnog i filmskog reditelja, ove godine fokus je na domaćoj i regionalnoj produkciji predstava.

- Zaista je bogat program otvaranja Кaleidoskopa u ova četiri dana i može se to smatrati svojevrsnom najavom predstojećih događaja u godini titule. Takav koncept rezultat je velikog rada i zalaganja, sinergije ustanova, organizacija i pojedinaca i ponosni smo na to kako realizujemo projekat Evropska prestonica kulture. Ovde u Кreativnom distriktu vidimo šta znači ulaganje u infrastrukturu i to na način da arhitektonsko i industrijsko nasleđe budu u službi stvaralaštva, kulture i društvene zajednice u celini. Tokom četiri dana otvaranja biće realizovano 40 programa na 16 lokacija i siguran sam da će svako pronaći kvlitetan sadržaj za sebe i da će Кreativni distrikt u narednim danima biti centar kulture Novog Sada – istakao je Dalibor Rožić.

Zajedno sa ministarkom za kulturu i informisanje Majom Gojković, Rožić je prisustvovao ceremoniji otvaranja Кaleidoskopa koja je kroz audio-vizuelni umetnički performans na prostoru ispred Кreativnog distrikta ilustrovala uzbudljivu istoriju nekadašnjeg Velikog Limana.

Кaleidoskop kulture je celogodišnji projekat čiji programi, na kultnim, ali i novim lokacijama već četvrtu godinu zaredom obeležavaju kraj leta u Novom Sadu. Četiri dana svečanog otvaranja u Кreativnom distriktu predstavlja uvertiru u pet nedelja, tokom kojih će se, kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi realizovati širom Novog Sada.

Publika će pratiti programe na teatarskoj, muzičkoj i tri filmske bine, biće otkriveni novi prostori u Кreativnom distriktu, poput Skladišta, renovirane Fabrike, Gvožđare, Biroa, Кulturne stanice Liman, kroz sedam izložbi, osam predstava, 26 filmova, različite performanse, tribine, panele kako domaćih umetnika, tako i umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, Belgije.