ПРОГРАМ ''ЗАСТАВЕ БУДУЋНОСТИ'' ПОКРЕЋЕ НОВИ ПРОСТОР У КРЕАТИВНОМ ДИСТРИКТУ

Датум: 
19.04.2022.

Као што је обећано на ''Форуму'' 2017. године, Градска управа за културу, заједно са Фондацијом ''Нови Сад – Европска престоница културе'', активно и успешно претвара запуштени простор индустријског наслеђа у аутентичан Креативни дистрикт. Новооформљени објекат ''Радионица'' започиње свој живот програмом ''Заставе будућности'' који ће бити одржан од 28. до 30. априла. О томе су данас говорили, и то управо у ''Радионици'', члан Градског већа за културу Далибор Рожић, директор Фондације Немања Миленковић и директорка Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине Љубица Танкосић. Како се могло чути, у оквиру Програма биће уприличено 70 догађаја младих уметника који подразумевају плесне тачке, концерте, перформансе, радионице, представе и изложбе. Такође представиће се и више од 30 музичара из целе Европе кроз најразличитије жанрове. Поред младих џез састава из седам Европских престоница културе, наступиће и Саболч Богнар, Турбоџез, Фронтлајн Вајберс, Кене Бери, Нихил, Зои, Шајзербитерлемон, Фантом, Лука Рајић, Марко Луис и многи други.

- Реч је о програмском луку ''Будућност Европе'' којег још чине ''Школе будућности'' и ''Бајке будућности'' и тај лук представиће 460 уметника из 30 земаља. Циљ нам је да прикажемо како млади размишљају, а најбоље место за то је Дистрикт. То је нови погон културе и сада поред ''Фабрике'', ''Лимана'' ''Бироа'', ''Складишта'' и ''Мензе'' имамо нови објекат ''Радионица''. Оно што смо обећали 2017. године деловало је као сан, али сан је остварен и три уметника која су чинила дух некадашње ''Кинеске четврти'' враћају се и настављају свој стваралачки рад овде – истакао је Немања Миленковић. Према речима Далибора Рожића, не само што се уметници враћају, већ ће ''Радионицом'' управљати установа културе ''Атеље 61'' и намера је да то постане центар визуелне уметности у Креативном дистрикту.

- И у овом простору ћемо неговати синергијски приступ на којем од почетка инсистирамо, јер стварамо платформу у којој је цивилно и јавно у култури повезано, отварамо врата за сарадњу уметника, установа и организација. Веома ми је драго што су у фокусу овог програма млади и њихово стваралаштво, што су теме разноврсне и што ће садржаји превасходно бити едукативни. Нови Сад је заиста доживео трансформацију кроз пројекат ЕПК. Трансформација је веома очигледна и трасира пут будућим генерацијама да оставе свој траг и да живи Српска Атина, да увек буде корак испред, да буде узор другима – нагласио је Рожић.

Како је најавила Љубица Танкосић, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине реализоваће изложбе на 300 квадрата, а биће заступљени радови из бивше Југославије, Србије, као и дела из богате међународне колекције.