PROGRAM ''ZASTAVE BUDUĆNOSTI'' POKREĆE NOVI PROSTOR U KREATIVNOM DISTRIKTU

Datum: 
19.04.2022.

Kao što je obećano na ''Forumu'' 2017. godine, Gradska uprava za kulturu, zajedno sa Fondacijom ''Novi Sad – Evropska prestonica kulture'', aktivno i uspešno pretvara zapušteni prostor industrijskog nasleđa u autentičan Kreativni distrikt. Novooformlјeni objekat ''Radionica'' započinje svoj život programom ''Zastave budućnosti'' koji će biti održan od 28. do 30. aprila. O tome su danas govorili, i to upravo u ''Radionici'', član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Fondacije Nemanja Milenković i direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine Ljubica Tankosić. Kako se moglo čuti, u okviru Programa biće upriličeno 70 događaja mladih umetnika koji podrazumevaju plesne tačke, koncerte, performanse, radionice, predstave i izložbe. Takođe predstaviće se i više od 30 muzičara iz cele Evrope kroz najrazličitije žanrove. Pored mladih džez sastava iz sedam Evropskih prestonica kulture, nastupiće i Sabolč Bognar, Turbodžez, Frontlajn Vajbers, Kene Beri, Nihil, Zoi, Šajzerbiterlemon, Fantom, Luka Rajić, Marko Luis i mnogi drugi.

- Reč je o programskom luku ''Budućnost Evrope'' kojeg još čine ''Škole budućnosti'' i ''Bajke budućnosti'' i taj luk predstaviće 460 umetnika iz 30 zemalјa. Cilј nam je da prikažemo kako mladi razmišlјaju, a najbolјe mesto za to je Distrikt. To je novi pogon kulture i sada pored ''Fabrike'', ''Limana'' ''Biroa'', ''Skladišta'' i ''Menze'' imamo novi objekat ''Radionica''. Ono što smo obećali 2017. godine delovalo je kao san, ali san je ostvaren i tri umetnika koja su činila duh nekadašnje ''Kineske četvrti'' vraćaju se i nastavlјaju svoj stvaralački rad ovde – istakao je Nemanja Milenković. Prema rečima Dalibora Rožića, ne samo što se umetnici vraćaju, već će ''Radionicom'' upravlјati ustanova kulture ''Atelјe 61'' i namera je da to postane centar vizuelne umetnosti u Kreativnom distriktu.

- I u ovom prostoru ćemo negovati sinergijski pristup na kojem od početka insistiramo, jer stvaramo platformu u kojoj je civilno i javno u kulturi povezano, otvaramo vrata za saradnju umetnika, ustanova i organizacija. Veoma mi je drago što su u fokusu ovog programa mladi i njihovo stvaralaštvo, što su teme raznovrsne i što će sadržaji prevashodno biti edukativni. Novi Sad je zaista doživeo transformaciju kroz projekat EPK. Transformacija je veoma očigledna i trasira put budućim generacijama da ostave svoj trag i da živi Srpska Atina, da uvek bude korak ispred, da bude uzor drugima – naglasio je Rožić.

Kako je najavila Ljubica Tankosić, Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine realizovaće izložbe na 300 kvadrata, a biće zastuplјeni radovi iz bivše Jugoslavije, Srbije, kao i dela iz bogate međunarodne kolekcije.