СВЕТЛОСНА ИНСТАЛАЦИЈА И МУЗИЧКИ ПРОГРАМ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА РАДА КУЛТУРНЕ СТАНИЦЕ „СВИЛАРА“

Датум: 
23.10.2018.

Поводом отварања и почетка рада, а у оквиру концепта „24 сата Свилара“, у новој културној станици, пред бројном публиком, уприличен је програм који је започео светлосном инсталацијом „Smoking Chimney“, а затим је наступио „Frame Orchestra“, ауторски бенд који предводи Лазар Новков. Реч је о културној станици која је настала реконструкцијом једног од најстаријих објеката индустријског наслеђа, некадашње фабрике за бојење свиле и која подржава локалну активистичку и уметничку сцену и рад удружења „Алмашани“ као и оближње Академије уметности. Манифестацији поводом отварања ''Свиларе'' присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Нови Сад живи и расте, а данас показујемо да смо знали шта радимо када смо обећали да ће културна дешавања бити организована у свим деловима града. Љубав према свом граду исказује се тако што обезбеђујете више средстава, и од Републике и од Покрајине, за улагање у важне области. Љубав се исказује тако што се боримо да створимо услове да људи овде остају да живе. Зато отварамо и фабрике, нове вртиће, и боримо се за изградњу нових мостова. Ово је победа грађана Подбаре и посебно се захваљујем удружењу „Алмашани“ које директно учествује у важним пројектима за Подбару и алмашки крај - нагласио је градоначелник Вучевић и најавио нова улагања у ширење капацитета ОШ ''Иван Гундулић'' на Подбари.

Пројекат културна станица ''Свилара'' је реализовала Фондација ''Нови Сад 2021 - Европска престоница културе" уз подршку Града Новог Сада и Владе Републике Србије. Раније ове године отворене су културна станица ''Еђшег'' и мобилна културна станица ''Караван'', а до 2021. године, како је најавио директор Фондације ''Нови Сад 2021 - Европска престоница културе" Немања Миленковић, треба да буде оформљено укупно шест културних станица.

Такође, у Великој хали ''Свиларе'' присутни су могли да посете изложбу „14/24 у Свилари“ која представља 14 сликара из целог света, а које је одабрала позната сликарка Гала Чаки. У друштвеном центру ''Свиларе'' аустријски уметник Герхард Флекач представио је инсталације кроз које уметник на различите начине истражује свилу, смештајући је контекстуално у објекат бивше фабрике за бојење свиле. Изложбе воде кустоси из Галерије Матице српске.