SVETLOSNA INSTALACIJA I MUZIČKI PROGRAM POVODOM POČETKA RADA KULTURNE STANICE „SVILARA“

Datum: 
23.10.2018.

Povodom otvaranja i početka rada, a u okviru koncepta „24 sata Svilara“, u novoj kulturnoj stanici, pred brojnom publikom, upriličen je program koji je započeo svetlosnom instalacijom „Smoking Chimney“, a zatim je nastupio „Frame Orchestra“, autorski bend koji predvodi Lazar Novkov. Reč je o kulturnoj stanici koja je nastala rekonstrukcijom jednog od najstarijih objekata industrijskog nasleđa, nekadašnje fabrike za bojenje svile i koja podržava lokalnu aktivističku i umetničku scenu i rad udruženja „Almašani“ kao i obližnje Akademije umetnosti. Manifestaciji povodom otvaranja ''Svilare'' prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Novi Sad živi i raste, a danas pokazujemo da smo znali šta radimo kada smo obećali da će kulturna dešavanja biti organizovana u svim delovima grada. Ljubav prema svom gradu iskazuje se tako što obezbeđujete više sredstava, i od Republike i od Pokrajine, za ulaganje u važne oblasti. Ljubav se iskazuje tako što se borimo da stvorimo uslove da ljudi ovde ostaju da žive. Zato otvaramo i fabrike, nove vrtiće, i borimo se za izgradnju novih mostova. Ovo je pobeda građana Podbare i posebno se zahvaljujem udruženju „Almašani“ koje direktno učestvuje u važnim projektima za Podbaru i almaški kraj - naglasio je gradonačelnik Vučević i najavio nova ulaganja u širenje kapaciteta OŠ ''Ivan Gundulić'' na Podbari.

Projekat kulturna stanica ''Svilara'' je realizovala Fondacija ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" uz podršku Grada Novog Sada i Vlade Republike Srbije. Ranije ove godine otvorene su kulturna stanica ''Eđšeg'' i mobilna kulturna stanica ''Karavan'', a do 2021. godine, kako je najavio direktor Fondacije ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković, treba da bude oformljeno ukupno šest kulturnih stanica.

Takođe, u Velikoj hali ''Svilare'' prisutni su mogli da posete izložbu „14/24 u Svilari“ koja predstavlja 14 slikara iz celog sveta, a koje je odabrala poznata slikarka Gala Čaki. U društvenom centru ''Svilare'' austrijski umetnik Gerhard Flekač predstavio je instalacije kroz koje umetnik na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile. Izložbe vode kustosi iz Galerije Matice srpske.