СВЕЧАНО ОТВОРЕН 7. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ХАРМОНИКЕ И КАМЕРНЕ МУЗИКЕ ''ЕУФОНИЈА''

Датум: 
18.05.2022.

Концертом Нежа Торкара и Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, у новосадској Синагоги, свечано је отворен Интернационални фестивал хармонике и камерне музике ''Еуфонија''. Фестивал се организује у Новом Саду пуних седам година са циљем развоја уметничке музике за хармонику и промоције младих талентованих акордеониста. Ове године Фестивал у партнерству са Фондацијом Нови Сад - Европска престоница културе, отвара програмски лук ''Хероине'', у оквиру којег се промовишу изузетне жене у култури и уметности. Програм Фестивала у потпуности је посвећен промоцији жена које су својом енергијом и ангажованошћу стварале историју хармонике у уметничкој музици 20. и 21. века.

- Драго ми је што ће и ове године наш град бити центар уметничке музике за хармонику и што ћемо имати прилику да чујемо и видимо највећа светска имена хармонике. Драго ми је и што овај Фестивал, осим што подстиче младе да раде на себи, да уче и напредују, генерално отвара нова поглавља у свету камерне музике. Увек нам омогућава да чујемо нешто ново, негује иновативни приступ, али не заборавља ни оне који су стварали темеље и који морају бити узори данашњим младим уметницима, као што је то случај са чувеном Радојком Живковић, најпознатијом српском уметницом на хармоници прошлог века. Мислим да је Фестивал ''Еуфонија'' погодан садржај за почетак програмског лука ''Хероине'' који ће у наредном периоду обасјати жене у култури и уметности јарким светлом, како оне то и заслужују – истакао је Далибор Рожић.

Светско име хармонике Мие Мики, коју западни медији са разлогом зову и краљица хармонике, због изузетне вишедеценијске ангажованости на пољу развоја и промоције уметничке музике за хармонику, одржаће по први пут у Србији мастерклас за заинтересоване полазнике. Током Фестивала биће уприличене и три светске премијере. Оркестар истакнутог иранског композитора Аршије Самсаминије премијерно ће извести композицију ''Матица'', Снежана Нешић представиће дело ''Тиркиз'', а Светозар Нешић дело ''Missed Calls''. Програм Фестивала има три сегмента такмичарски, едукативни и културни сегмент у виду вечерњих концерата.