SVEČANO OTVOREN 7. INTERNACIONALNI FESTIVAL HARMONIКE I КAMERNE MUZIКE ''EUFONIJA''

Datum: 
18.05.2022.

Кoncertom Neža Torkara i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, u novosadskoj Sinagogi, svečano je otvoren Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike ''Eufonija''. Festival se organizuje u Novom Sadu punih sedam godina sa ciljem razvoja umetničke muzike za harmoniku i promocije mladih talentovanih akordeonista. Ove godine Festival u partnerstvu sa Fondacijom Novi Sad - Evropska prestonica kulture, otvara programski luk ''Heroine'', u okviru kojeg se promovišu izuzetne žene u kulturi i umetnosti. Program Festivala u potpunosti je posvećen promociji žena koje su svojom energijom i angažovanošću stvarale istoriju harmonike u umetničkoj muzici 20. i 21. veka.

- Drago mi je što će i ove godine naš grad biti centar umetničke muzike za harmoniku i što ćemo imati priliku da čujemo i vidimo najveća svetska imena harmonike. Drago mi je i što ovaj Festival, osim što podstiče mlade da rade na sebi, da uče i napreduju, generalno otvara nova poglavlja u svetu kamerne muzike. Uvek nam omogućava da čujemo nešto novo, neguje inovativni pristup, ali ne zaboravlja ni one koji su stvarali temelje i koji moraju biti uzori današnjim mladim umetnicima, kao što je to slučaj sa čuvenom Radojkom Živković, najpoznatijom srpskom umetnicom na harmonici prošlog veka. Mislim da je Festival ''Eufonija'' pogodan sadržaj za početak programskog luka ''Heroine'' koji će u narednom periodu obasjati žene u kulturi i umetnosti jarkim svetlom, kako one to i zaslužuju – istakao je Dalibor Rožić.

Svetsko ime harmonike Mie Miki, koju zapadni mediji sa razlogom zovu i kraljica harmonike, zbog izuzetne višedecenijske angažovanosti na polju razvoja i promocije umetničke muzike za harmoniku, održaće po prvi put u Srbiji masterklas za zainteresovane polaznike. Tokom Festivala biće upriličene i tri svetske premijere. Orkestar istaknutog iranskog kompozitora Aršije Samsaminije premijerno će izvesti kompoziciju ''Matica'', Snežana Nešić predstaviće delo ''Tirkiz'', a Svetozar Nešić delo ''Missed Calls''. Program Festivala ima tri segmenta takmičarski, edukativni i kulturni segment u vidu večernjih koncerata.