У НОВОМ САДУ СВЕЧАНО ОТВОРЕН 6. КИНЕСКИ ФЕСТИВАЛ СВЕТЛА

Датум: 
12.02.2024.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са амбасадором НР Кине у Србији Њ.Е. Ли Мингом присуствовао Кинеском фестивалу светла, који се одржава по шести пут. Присутнима се обратио и оснивач фестивала Слободан Тркуља, а уз представљање кинеских лампиона у Лиманском парку симболично је прослављена кинеска Нова година.

- Данас, као и претходних година, након прославе доласка нове године по грегоријанском и јулијанском календару, обележавамо и кинеску нову годину са нашим пријатељима из Народне Републике Кине. Честитам организатору, господину Тркуљи, на шестом по реду Фестивалу светлa који се одржава у нашем граду. И ове године, кроз светлосни спектакл, уживаћемо у дивном догађају током више дана. У Новом Саду послује много кинеских компанија које раде на највећим инфраструктурним пројектима попут изградње Фрушкогорског коридора, моста у продужетку Булевара Европе, изградње брзе пруге, изградње канализационе мреже и Централног пречистача кроз пројекат Чиста Србија, а ускоро нас очекује и почетак изградње пешачко-бициклистичког моста и ауто-пута Нови Сад – Београд – Зрењанин. Ова година, као Година Змаја, према веровању каже да је то право време за обнову и успостављање темеља за дугорочан успех, а с обзиром на то да је заједнички пут Кине и Србије већ трасиран и темељи чврсто постављени, нека нам, у складу са веровањем, донесе нове успехе и нове пројекте, нову размену доброг и вредног за оба народа – рекао је Милан Ђурић честитавши улазак у 2024. годину свим грађанима Кине и кинеском народу који живи и ради у Србији.

Амбасадор НР Кине у Србији Њ.Е. Ли Минг се захвалио организаторима и Граду Новом Саду на обележавању кинеске Нове године и нагласио да организовање таквог фестивала доприноси неговању културе његове земље и јачању односа два народа.

- Кинеска Нова година потиче из Кине, а припада свету. Ово је добар пример челичног пријатељства два народа -навео је амбасадор Кине.

Од 2019. године, уз подршку Владе Републике Србије и амбасаде НР Кине, до сада је кроз Кинески фестивал светла у Новом Саду и Београду прошло више од два милиона посетилаца. Слободан Тркуља, који дуги низ година успешно презентује кинеску културу у Србији и српску културу у Кини, нагласио је да је ове године у Новом Саду постављен до сада највећи Фестивал светла у Србији, да је улаз бесплатан, као и да ће лампиони бити паљени сваког дана у 17 часова до 25. фебруара.