U NOVOM SADU SVEČANO OTVOREN 6. KINESKI FESTIVAL SVETLA

Datum: 
12.02.2024.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa ambasadorom NR Kine u Srbiji Nj.E. Li Mingom prisustvovao Kineskom festivalu svetla, koji se održava po šesti put. Prisutnima se obratio i osnivač festivala Slobodan Trkulja, a uz predstavljanje kineskih lampiona u Limanskom parku simbolično je proslavljena kineska Nova godina.

- Danas, kao i prethodnih godina, nakon proslave dolaska nove godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, obeležavamo i kinesku novu godinu sa našim prijateljima iz Narodne Republike Kine. Čestitam organizatoru, gospodinu Trkulji, na šestom po redu Festivalu svetla koji se održava u našem gradu. I ove godine, kroz svetlosni spektakl, uživaćemo u divnom događaju tokom više dana. U Novom Sadu posluje mnogo kineskih kompanija koje rade na najvećim infrastrukturnim projektima poput izgradnje Fruškogorskog koridora, mosta u produžetku Bulevara Evrope, izgradnje brze pruge, izgradnje kanalizacione mreže i Centralnog prečistača kroz projekat Čista Srbija, a uskoro nas očekuje i početak izgradnje pešačko-biciklističkog mosta i auto-puta Novi Sad – Beograd – Zrenjanin. Ova godina, kao Godina Zmaja, prema verovanju kaže da je to pravo vreme za obnovu i uspostavljanje temelja za dugoročan uspeh, a s obzirom na to da je zajednički put Kine i Srbije već trasiran i temelji čvrsto postavljeni, neka nam, u skladu sa verovanjem, donese nove uspehe i nove projekte, novu razmenu dobrog i vrednog za oba naroda – rekao je Milan Đurić čestitavši ulazak u 2024. godinu svim građanima Kine i kineskom narodu koji živi i radi u Srbiji.

Ambasador NR Kine u Srbiji Nj.E. Li Ming se zahvalio organizatorima i Gradu Novom Sadu na obeležavanju kineske Nove godine i naglasio da organizovanje takvog festivala doprinosi negovanju kulture njegove zemlje i jačanju odnosa dva naroda.

- Kineska Nova godina potiče iz Kine, a pripada svetu. Ovo je dobar primer čeličnog prijateljstva dva naroda -naveo je ambasador Kine.

Od 2019. godine, uz podršku Vlade Republike Srbije i ambasade NR Kine, do sada je kroz Kineski festival svetla u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od dva miliona posetilaca. Slobodan Trkulja, koji dugi niz godina uspešno prezentuje kinesku kulturu u Srbiji i srpsku kulturu u Kini, naglasio je da je ove godine u Novom Sadu postavljen do sada najveći Festival svetla u Srbiji, da je ulaz besplatan, kao i da će lampioni biti paljeni svakog dana u 17 časova do 25. februara.