Одржана свечана академија поводом манифестације "Три века Алмашког краја"

Датум: 
18.10.2017.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаној академији у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ поводом обележавања 300 година Алмашког краја. Академији је присуствовао и Њeгoвo Прeoсвeштeнствo Епискoп нoвoсaдски и бaчки, сoмбoрски и сeгeдински гoспoдин др Иринej, дирeктoр Гимнaзиje „Joвaн Joвaнoвић Змaj“ др Рaдивoj Стojкoвић и дирeктoр Фoндaциje „Нoви Сaд 2021“ Нeмaња Mилeнкoвић. Током програма свечане академије, говорници су се у својим обраћањима осврнули на настанак Алмашког краја, Алмашке цркве и на историју тог дела града дугу 300 година.

- Алмашки крај је много више од дела града. Он представља ризницу успомена, али истовремено и  велику шансу за даљи развој Новог Сада. За ова три века, грађен и разаран, па опет обнављан, Алмашки крај живео је судбину нашег Новог Сада. Али, без обзира на историјске турбуленције, он је увек остајао посебан, са том јединственом историјском патином коју носи у својим кривудавим улицама. И зато је наша обавеза да те посебности сачувамо, да их прилагодимо новом времену и потребама једног урбаног, европског града, али да истовремено отргнемо од заборава све оне легенде и приче из старих времена, и приближимо их неким новим генерацијама. Ових 300 година Алмашког краја само је добар повод да још снажније радимо на очувању историјског наслеђа - рекао је градоначелник Вучевић и додао да је Град кроз неколико пројеката путем Управе за грађевинско земљиште и инвестиције спремио конкретне инвестиције које ће бити рађене на Подбари, и у контексту тог великог јубилеја, а како је рекао, на иницијативу становника тог дела града. Он је такође рекао и то да ће бити обновљено неколико зграда које су годинама биле запуштене, и то пре свега стара „Свилара“ која ће, према његовим речима, бити нова локација културног живота Новог Сада.

Приредбу су својим уметничким умећем увеличали и хор Гимназије „Јован Јоановић Змај“ као и КУД „Вила“, док су новосадски глумци дочарали на сцени епоху и дух времена у којем је настао Алмашки крај, данашња Подбара. Истакнуто је, између осталог, да реч “алмаш“ на мађарском значи јабука, па да је „баш тако лепа, здрава и плодна земља у близини Дунава“ коју су људи тог добра населили и по тој особини дали назив читавом крају. Врло брзо тај део града доживљава експанзију, гради се, зидају се фабрике, ничу куће, посао шире занатлије и трговци, а развија се и просвета, гради гимназија, позориште и црква. По завршетку свечаности, свим присутним су симболично подељене црвене јабуке са налепницом Алмашког краја.