Održana svečana akademija povodom manifestacije "Tri veka Almaškog kraja"

Datum: 
18.10.2017.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanoj akademiji u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ povodom obeležavanja 300 godina Almaškog kraja. Akademiji je prisustvovao i Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski gospodin dr Irinej, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ dr Radivoj Stojković i direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković. Tokom programa svečane akademije, govornici su se u svojim obraćanjima osvrnuli na nastanak Almaškog kraja, Almaške crkve i na istoriju tog dela grada dugu 300 godina.

- Almaški kraj je mnogo više od dela grada. On predstavlja riznicu uspomena, ali istovremeno i veliku šansu za dalji razvoj Novog Sada. Za ova tri veka, građen i razaran, pa opet obnavljan, Almaški kraj živeo je sudbinu našeg Novog Sada. Ali, bez obzira na istorijske turbulencije, on je uvek ostajao poseban, sa tom jedinstvenom istorijskom patinom koju nosi u svojim krivudavim ulicama. I zato je naša obaveza da te posebnosti sačuvamo, da ih prilagodimo novom vremenu i potrebama jednog urbanog, evropskog grada, ali da istovremeno otrgnemo od zaborava sve one legende i priče iz starih vremena, i približimo ih nekim novim generacijama. Ovih 300 godina Almaškog kraja samo je dobar povod da još snažnije radimo na očuvanju istorijskog nasleđa - rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je Grad kroz nekoliko projekata putem Uprave za građevinsko zemljište i investicije spremio konkretne investicije koje će biti rađene na Podbari, i u kontekstu tog velikog jubileja, a kako je rekao, na inicijativu stanovnika tog dela grada. On je takođe rekao i to da će biti obnovljeno nekoliko zgrada koje su godinama bile zapuštene, i to pre svega stara „Svilara“ koja će, prema njegovim rečima, biti nova lokacija kulturnog života Novog Sada.

Priredbu su svojim umetničkim umećem uveličali i hor Gimnazije „Jovan Joanović Zmaj“ kao i KUD „Vila“, dok su novosadski glumci dočarali na sceni epohu i duh vremena u kojem je nastao Almaški kraj, današnja Podbara. Istaknuto je, između ostalog, da reč “almaš“ na mađarskom znači jabuka, pa da je „baš tako lepa, zdrava i plodna zemlja u blizini Dunava“ koju su ljudi tog dobra naselili i po toj osobini dali naziv čitavom kraju. Vrlo brzo taj deo grada doživljava ekspanziju, gradi se, zidaju se fabrike, niču kuće, posao šire zanatlije i trgovci, a razvija se i prosveta, gradi gimnazija, pozorište i crkva. Po završetku svečanosti, svim prisutnim su simbolično podeljene crvene jabuke sa nalepnicom Almaškog kraja.