ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПЕСАМА ЈЕЛЕНЕ КАЛАЈЏИЈЕ

Датум: 
31.01.2023.

У уторак 31. јануара у организацији Градске библиотеке у Новом Саду у Дигиталном омладинском центру (Војводе Путника 1) биће у 19 часова одржана промоција књиге песама "Прљави снешко на усијаној хауби" Јелене Калајџије. Ауторка је за ову књигу добила награду Новица Тадић. На промоцији ће говорити др Владимир Гвозден, мср Горица Радмиловић и ауторка.

Јелена Калајџија (1986) рођена је у Пакрацу. Основне и мастер студије завршила на Филозофском факултету у Новом Саду на Катедри за српску књижевност и језик. Бави се истраживањима нових начина читања. Иза себе има два двојезична библиотечка приручника: ,,Под кровом књиге: друштвена одговорност у оквиру пословања јавних библиотека” (коауторски, Нови Сад, 2014) и „Креативна конзумација културе: нови модуси читања” (Бијељина, 2018). Објављује текстове и приказе у књижевној периодици (Летопису Матице српске, Свескама, Детињству, Трагу, Српској вили и другима), зборницима што са научних конференција или посвећеним одређеним ауторима („Летеће виолине Милорада Павића”, „Читање Аркадије Славице Гароње”, „Визије сигнализма”…), те порталима „Нови Полис” и „Часопис Култ”. Тренутно интересовање креће се у пољу истраживања сликовница и гласног читања.

Добитница је похвала Доситејево златно перо за 2020. и 2021. године, те награде Завода за проучавање културног развитка под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије „Новица Тадић“ за збирку поезије „Прљави Сњешко на усијаној хауби“ (ЗАПРОКУЛ, 2021).