PROMOCIJA KNJIGE PESAMA JELENE KALAJDŽIJE

Datum: 
31.01.2023.

U utorak 31. januara u organizaciji Gradske biblioteke u Novom Sadu u Digitalnom omladinskom centru (Vojvode Putnika 1) biće u 19 časova održana promocija knjige pesama "Prljavi sneško na usijanoj haubi" Jelene Kalajdžije. Autorka je za ovu knjigu dobila nagradu Novica Tadić. Na promociji će govoriti dr Vladimir Gvozden, msr Gorica Radmilović i autorka.

Jelena Kalajdžija (1986) rođena je u Pakracu. Osnovne i master studije završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Katedri za srpsku književnost i jezik. Bavi se istraživanjima novih načina čitanja. Iza sebe ima dva dvojezična bibliotečka priručnika: ,,Pod krovom knjige: društvena odgovornost u okviru poslovanja javnih biblioteka” (koautorski, Novi Sad, 2014) i „Kreativna konzumacija kulture: novi modusi čitanja” (Bijeljina, 2018). Objavljuje tekstove i prikaze u književnoj periodici (Letopisu Matice srpske, Sveskama, Detinjstvu, Tragu, Srpskoj vili i drugima), zbornicima što sa naučnih konferencija ili posvećenim određenim autorima („Leteće violine Milorada Pavića”, „Čitanje Arkadije Slavice Garonje”, „Vizije signalizma”…), te portalima „Novi Polis” i „Časopis Kult”. Trenutno interesovanje kreće se u polju istraživanja slikovnica i glasnog čitanja.

Dobitnica je pohvala Dositejevo zlatno pero za 2020. i 2021. godine, te nagrade Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije „Novica Tadić“ za zbirku poezije „Prljavi Snješko na usijanoj haubi“ (ZAPROKUL, 2021).