УСКОРО ШЕСТИ КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ

Датум: 
17.08.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић, присуствовао је конференцији за медије, поводом најаве шестог Калеидоскопа културе који ће се одржати од 7. септембра до 15. октобра, у Дистрикту и мрежи културних станица у Новом Саду, а који ће окупити више од 1000 домаћих, регионалних, европских и светских уметника.

Изузетно ме радује што ће сви Новосађани и гости Новог Сада моћи по шести пут да уживају у програмским садржајима Калеидоскопа културе. Овај пројекат је настао у оквиру припрема за годину титуле Европске престонице културе, и наставио да постоји као легат и након 2022. године, полако прерастајући у традиционално окупљање грађана, уметника, установа и институција око садржаја које заједнички креирају и који на крају доприносе не само богаћењу културне матрице нашег града него и оплемењивању живота заједнице- изјавио је члан Градског већа за културу Града Новог Сада, Далибор Рожић.

Град Нови Сад наставља да отвара нове просторе за културу, јача инфраструктуру у области културе и доприноси децентрализацији. -До сада смо отворили девет Културних станица, а данас могу да најавим да ће Мрежа културних станица бити проширена на две нове адресе – у Степановићеву, где се КС свечано отвара 12. септембра  концертом Стефана Миленковића и МКЦ „Петефи Шандор“, на Телепу- додао је Рожић.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић, рекао је да је Калеидоскоп  по много чему у култури Србије и региона први, јединствен и другачији, европски препознатљивог програмског концепта, посебно у овогодишњем издању које носи уметничку поруку “нераскидивих веза”.
-Калеидоскоп културе је нешто што је на најлепши могући начин неизбежно за било кога ко живи у Новом Саду. Просто улазите у ту једну купку културе и без обзира на то да ли некад немате интерес према сваком садржају, или чак некад немате времена, неизбежно је да дођете у контакт са том атмосфером коју у ствари Калеидоскоп културе ствара. Може се рећи да је то један светски фестивал - рекао је виолиниста, Стефан Миленковић. 

Присутнима се обратила и Соња Лештар, редитељка представе „Некрштени дани“ истакавши значај искуства учешћа у пројекту Европска престоница културе и Калеидоскопа као културне манифестације која треба да отвара уметничку сезону, баш као што је Стеријино позорје затвара.

Калеидоскоп културе, према истраживањима је најпосећенији и најпрепознатљивији догађај Европске престонице културе, са највишим оценама публике.

Свечано отварање шестог Калеидоскопа културе ове године биће на Корзу Булевара Михајла Пупина у Новом Саду, на ком ће наступити један од најбољих светских пијаниста Петер Бенце уз Војвођански симфонијски оркестар, а наставиће се у Дистрикту, кроз мултимедијални перформанс "Век нераскидивих веза", те ће тако четвородневно отварање окупити више од 300 уметника.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан, више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com