USKORO ŠESTI KALEIDOSKOP KULTURE U NOVOM SADU

Datum: 
17.08.2023.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, prisustvovao je konferenciji za medije, povodom najave šestog Kaleidoskopa kulture koji će se održati od 7. septembra do 15. oktobra, u Distriktu i mreži kulturnih stanica u Novom Sadu, a koji će okupiti više od 1000 domaćih, regionalnih, evropskih i svetskih umetnika.

Izuzetno me raduje što će svi Novosađani i gosti Novog Sada moći po šesti put da uživaju u programskim sadržajima Kaleidoskopa kulture. Ovaj projekat je nastao u okviru priprema za godinu titule Evropske prestonice kulture, i nastavio da postoji kao legat i nakon 2022. godine, polako prerastajući u tradicionalno okupljanje građana, umetnika, ustanova i institucija oko sadržaja koje zajednički kreiraju i koji na kraju doprinose ne samo bogaćenju kulturne matrice našeg grada nego i oplemenjivanju života zajednice- izjavio je član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada, Dalibor Rožić.

Grad Novi Sad nastavlja da otvara nove prostore za kulturu, jača infrastrukturu u oblasti kulture i doprinosi decentralizaciji. -Do sada smo otvorili devet Kulturnih stanica, a danas mogu da najavim da će Mreža kulturnih stanica biti proširena na dve nove adrese – u Stepanovićevu, gde se KS svečano otvara 12. septembra  koncertom Stefana Milenkovića i MKC „Petefi Šandor“, na Telepu- dodao je Rožić.

Direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković, rekao je da je Kaleidoskop  po mnogo čemu u kulturi Srbije i regiona prvi, jedinstven i drugačiji, evropski prepoznatljivog programskog koncepta, posebno u ovogodišnjem izdanju koje nosi umetničku poruku “neraskidivih veza”.
-Kaleidoskop kulture je nešto što je na najlepši mogući način neizbežno za bilo koga ko živi u Novom Sadu. Prosto ulazite u tu jednu kupku kulture i bez obzira na to da li nekad nemate interes prema svakom sadržaju, ili čak nekad nemate vremena, neizbežno je da dođete u kontakt sa tom atmosferom koju u stvari Kaleidoskop kulture stvara. Može se reći da je to jedan svetski festival - rekao je violinista, Stefan Milenković. 

Prisutnima se obratila i Sonja Leštar, rediteljka predstave „Nekršteni dani“ istakavši značaj iskustva učešća u projektu Evropska prestonica kulture i Kaleidoskopa kao kulturne manifestacije koja treba da otvara umetničku sezonu, baš kao što je Sterijino pozorje zatvara.

Kaleidoskop kulture, prema istraživanjima je najposećeniji i najprepoznatljiviji događaj Evropske prestonice kulture, sa najvišim ocenama publike.

Svečano otvaranje šestog Kaleidoskopa kulture ove godine biće na Korzu Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu, na kom će nastupiti jedan od najboljih svetskih pijanista Peter Bence uz Vojvođanski simfonijski orkestar, a nastaviće se u Distriktu, kroz multimedijalni performans "Vek neraskidivih veza", te će tako četvorodnevno otvaranje okupiti više od 300 umetnika.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan, više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com