Изложба МЕДИЈИ СУ У ВАЗДУХУ, ПОД ЗЕМЉОМ, НАД ВОДОМ, У ВАТРИ

Датум: 
10.05.2018.

Отварање изложбе је у четвртак, 10.05.2018. у 19 часова, у Музеју савремене уметности Војводине, а изложба ће бити отворена до 03.06.2018.

Уметници: АННА ДОТ (ЕСП), РЕГИНА ДЕ МИГУЕЛ (ЕСП), ВАХИДА РАМУЈКИЋ (СЕР),

КОМШИЛУК ИЗ ДЕТЕЛИНАРЕ / ДЕТЕЛИНАРА'С НЕИГХБОРС (СЕР), КУДА.ОРГ (СЕР) & МИРЕИА САЛЛАРÈС (ЕСП), КАТАРИНА ШЕВИЋ (СЕР/ХУ), ЛЕА ВИДАКОВИЋ (СЕР)

Кустоси: Нúриа Солé Бардалет, Ориол Фонтдевила, Гордана Николић, Сања Којић Младенов 

Продукција: Музеј савремене уметности Војводине

У сарадњи са: Фундациó Антони Тàпиес

Изложба је реализована као наставак сарадње између две партнерске институције на Пер Мусе пројекту који је подржала Европска комисија кроз програм Креативна Европа.

Групна изложба под насловом Медији су у ваздуху, под земљом, над водом, у ватри представља кустоску селекцију уметничких пракси и медијских тактика уметника из Каталоније/Шпаније и Војводине/Србије. Ова Изложба је реализована као наставак сарадње између две партнерске институције Музеја савремене уметности Војводине и Фондације Антони Тапијес (Фундациó Антони Тàпиес) на Пер Мусе пројекту који је подржала Европска комисија кроз програм Креативна Европа. Изложба представља актуелне праксе из два географска региона које промишљају однос између света природе и света технологије и дотичу питања у оквиру присутних дискусија о појму нових и старих медија, употреби технологије и ангажованих медијских тактика у контексту савремене уметности.

Полазна претпоставка за изложбу је да природни и технолошки свет нису тако подељени и различити, већ да су то инфраструктуре које омогућавају људском животу да опстане и да се развија. Теоретичар Џон Дарам Питерс (Јохн Дурхам Петерс) тврди да су дигитални медији само продужетак раних пракси везаних за успостављање цивилизације као што су савладавање ватре, изградња календара, читање звезда, стварање језика и успостављање религија. Медији сагледани из ове перспективе не представљају само пуко окружење, већ су то елементи који чине људски свет. Тако нам уметност, између осталог, пружа простор за истраживање и постављање питања о томе шта су медији и како медији леже у основи наших интеракција са светом око нас. Медији су у ваздуху, под земљом, над водом, у ватри.