Изложба Монике Мотеске и Роберта Јанкулоског „Симулације“

Датум: 
16.04.2018.

Изложба је отворена од 12. априла до 6. маја 2018.

Галерија С, Музеј савремене уметности Војводине.

Кустоскиња:  Сања Којић Младенов.

Поставка изложбе функционише кроз интеррелације два уметничка концепта која се, без обзира на посебности и специфичности личних дискурса, повремено додирују и преплићу. Моника Мотеска са својом инсталацијом ДИСАЊЕ ИСПОД истражује процес архивирања и односа ка меморији кроз онтолошку потребу људи за радом и чувањем (препарирањем) својих резултата за вечност. Њена инсталација је састављена из два дела у којима пропитује идеју „мртве природе“ у уметности, користећи њене историјске иконографске симболе: цвеће, птице и рибе. Класично третирање ове теме чини почетак процеса разматрања, који ауторка даље развија алегоријским померањем од основне иконографије отварајући могућност за нова значења и читања.

У концептуалном раду ИНСТАНТ ПОРОДИЦЕ_МУЛТИПЛИКАЦИЈА ЉУБАВИ, Роберт Јанкулоски истражује актуелни друштвени контекст Скопља, града у коме живи и ради, а који је културолошки пример, а уједно и жртва последица транзиционих процеса започетих распадом Југославије и формирања самосталних заједница / држава, са проблематичним питањем статуса и позиције идентитета.

Савременом уметничком фотографијом, Роберт Јанкулоски бележи сценографију скопског јавног простора у којем поједини објекти и зграде изгледају као макете, компјутерски убачене у композицију, са лажним привременим фасадама и скулптурама. Такође, искористио је и манипулативне могућности нових технологија у фотографији и метод инсценирања, смештајући људе (лажне породице) у неприпадајући амбијент, како би преиспитао однос лажног и стварног, те њихово укрштање и преклапање.

Изложба „Симулације“ се кроз два различита приступа бави анализом односа истинитог и лажног, веродостојног и манипулативног у уметности и друштвеној стварности, повезујући их са питањима места човека и породице у њима.

Изложба се реализује у оквиру међународног пројекта RISK CHANGE, (РИЗИКУЈ ПРОМЕНЕ), подржаног од стране програма Европске Уније “Креативна Европа”.