Изложба „Дан за историју-9.новембар 1918.“

Датум: 
12.12.2018.

Културни центар “Руменка” поводом обележавања стогодишњице од завршетка Великог рата, ослобођења Новог Сада и Присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији, биће домаћин изложбе под називом “Дан за историју- 9. новембар 1918. године” ауторке др Агнеш Ознер а у организацији Музеја Града Новог Сада.
После пропасти Аустроугарске монархије октобра 1918. године, Банат, Бачку и Барању заузела је војска Краљевине Србије. Управу над овим подручјима преузели су војвођански Срби, на чијем се челу налазио Српски Народни Одбор из Новог Сада. 25.новембра сазвана је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, која је прогласила Присаједињење Краљевини Србији и на тај начин остварен је вишевековни сан о уједињењу. Историјског, 09.новембра 1918.године , српска војска је победоносно ушла у Нови Сад и тиме је симболично означен крај једне етапе у историји овог поднебља и отворен пут новијој историји у којој је вишевековни сан пречанских срба постао стварност-сан о заједничком животу са својом матицом а у слози са свим народима са којима је деценијама егзистирао у суживоту под окриљем Хабзбуршке монархије. Изложба и предавање посвећено овим датумима одржаће се у среду , 12.12. 2018. године са почетком у 13 часова. Част да о поменутим догађајима говори имаће професор историје и директор Историјског архива Петар Ђурђев.
Културни центар “Руменка” у сарадњи са Музејом града Новог Сада са радошћу Вас позива на отварање изложбе и предавање којим негујемо “културу сећања” за који се као установа културе исконски залажемо. Поставка ће посетиоцима бити доступна у просторијама Библиотеке “Иво Андрић” у Руменки до 21.12.2018.године. Време 12. 12. 2018. године са почетком у 13 часова Место Руменка, Библиотека Иво Андрић Напомена Све информације можете добити путем е-маила:kulturnicentarrumenka@gmail.com и путем телефона:064/8461-621или на 064/3745-468