Конституисан Одбор за обележавање стогодишњице ослобођења Новог Сада

Датум: 
28.02.2018.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је конститутивној седници Одбора за обележавање стогодишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и уласка српске војске у Нови Сад, на којој је именован за председника Одбора.

Поводом обележавања 25. новембра 1918. године у Новом Саду, када је одржана Велика народна скупштина на којој је формализована вековна тежња за присаједињење крајева данашње АП Војводине Србији, планиране су бројне активности. У сусрет стогодишњици, током године ће бити покренут низ пројеката са циљем популаризације и подстицања јавне дебате о значају целовитог тумачења историјских процеса.

Задатак Одбора је израда и реализација Програма обележавања стогодишњице ослобођења, а на основу Пословника о раду којим се ближе уређује начин и праћење реализације програма.  За чланове су изабрани одборници у Скупштини града, директори институција и установа културе, чланови Градског већа, историчари, као и представници електронских и штампаних медија, Матице Српске, Епархије бачке, Прве бригаде Копнене војске Србије и други.

Посебна пажња ће бити посвећена великанима који су пре једног века живели и радили у Новом Саду, а који су дали свој допринос у формирању предуслова за коначно присаједињење. Планирана су предавања, трибине и есеји у вези са тематиком присаједињења, као и различити мултимедијални садржаји, изложбе, израда и постављање инфо-табли, објављивање књига са тематиком ослобођења Новог Сада, подизање споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу у Новом Саду, споменика Српском војнику у Ветернику, као и уређење централног трга у Степановићеву, Ковиљу и Ветернику.