Концерт ансамбла за рану музику „Маркиза“

Датум: 
10.11.2017.

Концерт ће се одржати 17. децембра у 20 часова у Градској кући Новог Сада

Улазнице по цени од 300,00 динара продају се у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/ 3. спрат, тел. 021/452- 344) радним данима од 8 до14 часова, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања.

Чланови:

Ласло Блашковић  – контратенор, мушки сопран / контратенор, фéрфи сзопрáн

Јудит Фелсеги – колоратурни сопран / колоратúр сзопрáн

Марта Гал – чембало/цсембалó

Каталин Калаи – фрула / фурулyа

Жолт Сабо – виола да гамба

Концерт се реализује захваљујући помоћи Мађарске амбасаде и Мађарског института за културу, Београд.

Ансамбл „Маркиза“ је енглеско-мађарска група музичара која припада новој генерацији извођача ране музике. С дозом сензуалности, они музиком, поезијом и глумом оживљавају уметност, али и културу 18. века. „Марqуисе“ изводи рану музику у костимима. Репертоар овог ансамбла је изузетно широк – од дела раног барока до Моцартових композиција. На његовим концертима се чују и виртуозне и лирске арије, како дуети уз инструменталну пратњу, тако и инструментална дуа и трија. Комбинација мушког сопрана и колоратурног сопрана даје истанчан и врло неуобичајени звук, пружајући публици јединствено слушно искуство. Концерти ове групе „враћају“ атмосферу из 17. и 18. века, уз помоћ историјских костима, сценских украса, глуме и нарације, тако да слушаоци увек имају незабораван, али истовремено и забаван доживљај.

Ансамбл „Маркиза“ су основали певачи Ласло Блашковић и Јудит Фелсеги 2004. године. Од настанка па до данас овај необичан састав налик је једној сложној и хармоничној музичкој породици. Остварио је велики број очаравајућих и необичних концерата, појављујући се на најпрестижнијим фестивалима и наступајући у угледним дворанама у Мађарској и широм Европе.

„Маркиза“ је стални ансамбл барокног театра у Краљевској палати у Геделеу.

Овај састав има на репертоару различите програме, а у сваком од њих уметници обрађују одређену тему. Попут пастича (од итал. речи pasticcio, „опера“ састављена од дела разних композитора), свака музичка прича састоји се од барокних композиција различитих аутора, које су спретно повезане.