Недеља у књижари Булевар Букс

Датум: 
26.02.2018.

Понедељак 26.02.2018. - Црвена Роза, представљање биографије у сликама Розе Луксембург

Удружење „Женске студије и истраживања" позива вас на представљање књиге "Црвена Роза: биографија у сликама Розе Луксембург" Кејт Еванс.

Роза Луксембург: “Желим да делујем на људе као удар грома, да им распалим ум, али не испразним говорима, већ ширином своје визије, снагом свог убеђења и својом моћи изражавања.”

О књизи: Интелектуални див политичке левице, Роза Луксембург је један од најважнијих умова у канону револуционарне социјалистичке мисли. Али, она је била и много више од теоретичарке револуције. Њен глас се чуо у свету непријатељски настројеном према женама јаке воље. Превазишла је физичку слабост и предрасуде на које је наилазила као Јеврејка и постала утицајна револуционарка. Њена филозофија оставила је траг на сваком сегменту једног невероватно продуктивног и креативног живота – на њена бројна пријатељства, на интимне односе и на њену љубав према науци, природи и уметности.

У борби за револуцију за коју је веровала да је неминовна, у време када је друге с немачке левице понео талас национализма, као доследна противница Првог светског рата била је 1919. утамничена и убијена.

У илустрованој биографији Розе Луксембург, ауторка Кејт Еванс упечатљиво је представила интелектуални свет своје јунакиње новој публици. Идеје Розе Луксембург Еванс је сместила у стварност једног инспиративног и дубоко дојмљивог живота. "Нашли смо Розу Луксембург"

Говоре: Ана Девић - Роза Луксембург о штрајковима, Дуско Радосављевић -Трајна дилема - револуција или реформа, Свенка Савић - Писма из затвора Розе Луксембург, Милош Панков - Роза Луксембург у градским библиотекама у Србији данас

 Уторак, 27.02.2018. - Књижевни феномени - Елена Феранте и Карл уве Кнаусгор

Напуљска тетралогија Елене Феранте и шестокњижје Моја борба Карл Уве Кнаусгора су фаворити читалаца широм света већ годинама. У време брзе комуникације и мањка читалачке пажње њихови романи делују као инцидент, а заправо су својеврсни књижевни феномени 21. века.

Ко је заправо Елена Феранте и шта се све крије иза тог псеудонима?

У чему је суштина њене тајновитости и како одржава приватност упркос великој популарности?

Како је ова ауторка стигла до наше публике тако брзо након светске премијере романа?

Зашто се целокупна породица Кнаусгор јавно одрекла једног свог члана?

Која је веза имеђу Пруста и Моје борбе?

Како одржати динамику превођење једног тома годишње са несмањеном популарношћу?

О овим и другим питањима говориће Иван Бевц, уредник и директор издавачке куће Боока, и књижевни критичари Бранислав Живановић, Тамара Бабић и Драган Бабић.

 Среда, 28.02.2018. - Представљање књиге "Бочне гране еволуције" Душана Вејновића

Последњег дана фебруара у књижари Булевар Боокс, аутор и уредници Срђан Срдић и Владимир Арсенић ће нас увести у свет књиге која представља промишљен искорак из мејнстрим прозе наших простора. Придружите нам се ако вас занима како је аутору то пошло за руком, зашто је променио жанр након романа "Јако и ником", те приказују ли приче догађај или говоре о приповедању.

О КЊИЗИ: Вејновићева проза нам свакако не дозвољава да се уљуљкамо у лагодност наратива, она нас суочава с његовим крхотинама, с његовим готово па отпадом из којег ниче на моменте урнебесно духовита, а на моменте и застрашујуће опипљива прича о нама, данас и овде. (Владимир Арсенић)

О ПИСЦУ: Душан Вејновић (Сомбор, 1981) је писац, преводилац и психолог. Објавио је збирку приповедака Тврдоглаве белине (2011, награда Ђура Ђуканов), збирку песама Посебне потребе (2013) и роман Јако и никоме (2014). Превео је роман Амајлија Роберта Болања (2015, награда Радоје Татић). Живи у Новом Саду.

Четвртак, 1. март - Свирка у књижари - Рамбо Амадеус

Рамбо: "Свирка у књижари. Покушаћемо да направимо прави концерт у тако малом мјесту, у нади да ћемо добити до сада невиђену атмосферу.

Право је питање како ће се сеxтет стрпати на непостојећу бину. Али, све заједно, дјелује врло изазовно."

Са Рамбом и екипом настављамо концепт интимних музичких перформанса названих 'свирка у књижари' у којима обједињујемо два највиталнија медија: музику и књиге, који се прожимају и спајају у непосредан, јединствен и магнетичан доживљај.

Петак, 2. март - Свирка у књижари - Рамбо 2

Субота, 3. март - Свирка у књижари - Рамбо 3