Нови Сад као град гост на Међународном београдском сајму књига

Датум: 
30.10.2017.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању Новог Сада као првог града госта Међународног београдског сајма књига, и то у оквиру дела програма који се односи на пројекат ''Нови Сад 2021-Европска престоница културе''. Том приликом градоначелник је нагласио да је титула ''град – гост'' заслужено припала Новом Саду, не само зато што је постао Европска престоница културе за 2021. годину, већ првенствено због вишегодишњег рада и улагања у развијање области културе.

- Због тога смо прошле године и победили у Бриселу. Нови Сад данас, за разлику од неких ранијих времена, реализацијом Стратегије културног развоја Града, омогућава свим заинтересованима да активно учествују у креирању концепта деловања у култури, а ресорна градска управа не само да за то обезбеђује услове, већ и анимира културне раднике да се активно укључе у доношење важних одлука. Један од наших најактуелнијих пројеката ''Youth creative polis'' можемо да посматрамо као парадигму нашег односа према култури као чиниоцу развоја читаве друштвене заједнице. Свеобухватан друштвени дијалог о томе трајао је три месеца, и сада знамо шта ћемо учинити са напуштеном фабриком ''Петар Драпшин'', комплексом који је у Новом Саду познат као „кинеска четврт“, а који је уједно један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми града за Омладинску престоницу Европе 2019, али и Европску престоницу културе 2021. године. Истовремено, радимо на ревитализацији подграђа Петроварадинске тврђаве, већ увелико обнављамо фасаде, градимо Музичко балетску школу са концертном двораном и спроводимо многе друге важне пројекте. Републичка влада и садашњи председник Србије Александар Вучић су нам први пружили помоћ како бисмо се што боље припремили за реализацију великих европских пројеката – рекао је градоначелник Вучевић и додао да ће Нови Сад искористити пажњу светске јавности, и све шансе које су му пружене, а да ће у томе свој креативни допринос дати сви добронамерни људи.

Присутнима на штанду Града Новог Сада такође су се обратили градоначелник Београда Синиша Мали и директор Фондације ''Нови Сад 2021-Европска престоница културе'' Немања Миленковић који је присутне детаљније упознао са тим пројектом.

Иначе, као град гост Међународног београдског сајма књига, Нови Сад представља своје одабране издаваче, међу којима су и представници националних заједница, важна издања монографског типа, своје енциклопедије, активности Градске библиотеке, Матице српске, Културног центра и других, али и новосадске књижевне фестивале и пројекат ''Bookmark'', књижевно-туристички водич кроз Нови Сад.