Нови тврђава театар

Датум: 
03.07.2018.

Вила „Станковић“ Чортановци

Од 3. до 8. јула 2018.

Пети фестивал под слоганом:

„Пре но што роботи преузму свет"

3. јул

„Баруфе"

Гледалишче Копер, Словенско гледалишче Трст, Градско позориште Пула, Позорише Нова Горица/Словенија

(Редитељ: Вито Тауфер)

4. јул

„Шупљи камен“

УК „Вук Караџић"

(Редитељка: Татјана Мандић Ригонат)

5. јул

„Простор за револуцију“

Битеф денс компани

(Кореографкиња и ауторка концепта: Исидора Станишић)

6. јул

„Евгеније Оњегин“

Позориште младих Нови Сад

(Редитељ: Борис Лијешевић)

7. јул

„Парада“

Тудор Виану театар Гиургиу/Румунија

(Редитељ: Козмин Крету)

8. јул

„Краљ Лир“

Народно позориште Сарајево/БиХ

(Редитељ: Диего де Бреа)

Вида Огњеновић о петом НТТ-у

Позориште као непокорени врт некодираних чуда

„Суштина позоришта је у живој уметничкој игри у одређеном простору, пред публиком чија је позорност саставни део тог чина. То се догађање пак не може дигитализовати зато што његови чиниоци нису јодирани, него променљиви. Сачињени су од мноштва једнократних, јединствених појава које су непоновљиве, неизрециве и безимене. Створе се и заискре за трен негде у виртуелном простору између осећања играча и гледаочеве свести о њему и делују у оба правца, незнано како и колико. Шта ту да тражи јадни залутали робот. За њега ту посла нема. Чиме да се позабави тако сигуран, беспрекоран, хладан и тачан кад не може да разазна ни шта јесте заправо, а шта као бајаги. Мислио је, пошто је сам имитација човека, да ће у позоришту наћи сроднике по опонашању. Преварио се. Робот и глумац су бинарна опозиција, јер је позориште сигурна кућа за хумано доживљавање и схватање света. Зато и кад роботи победе и вештачка интелигенција преузме на себе осмишљавање свега, и тада ће, уз поезију и неке друге уметности, позориште остати изван њених моћи, као непокорени врт некодираних чуда. Ево и овај наш, пети по реду, фестивал Нови тврдјава театар настоји да за то буде добар пример."

 

У овогодишњем жирију су: редитељ Филип Марковиновић, директор Новосадског позоришта/Ујвидеки Синхаз Валентин Венцел и глумица Гордана Ђурђевић Димић.

Под ​ведрим чортановачким небом представе почињу у 21 час, (у случају кише, представе се селе у Новосадско позориште/Ујвидеки Сзинхаз)

Карте се продају у Гигстикс-у, а продаја почиње 18. јуна. Појединачна карта је 700 динара. Комплет за свих шест представа је 3500 динара. У цену карте урачунат је превоз до Чортановаца. Код куповине карте битно је нагласити да ли је потребан превоз. Аутобус ће сваке вечери бити постављен на стајалишту испед Српског народног позоришта. За Чортановце креће у 19.30 сати