Одржан пријем за учеснике фестивала "Бисерна грана"

Датум: 
09.10.2017.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примио је учеснике 10. Фестивала ношње, накита и оглавља ''Бисерна грана'' који се одржава од 5. до 8. октобра у организацији КЦ ''Младост'' из Футога под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Циљ фестивала је да презентује фолклорно богатство наше земље и земаља у региону, да акцентује значај очувања материјалног фолклорног наслеђа као битног обележја културног идентитета сваког народа.

-Пред нама је јубиларно десето издање Фестивала „Бисерна грана“ и верујем да ће и овога пута на најлепши начин представити фолклор и традицију нација које су присутне на овим просторима. Фестивал је јединствен у нашој земљи и Нови Сад је поносан на то што је домаћин манифестације изузетног културолошког значаја. Концерти, модне ревије, изложбе биће прилика да се боље упознамо са обичајима наших предака, са елементима који су уткани у наш идентитет. Кохезија различитости управо и чини ово поднебље аутентичним и представља наше истинско богатство. Град ће увек стати иза оваквих пројеката и сигуран сам да ћемо сви заједно учинити да 2021. године будемо најбоља Европска престоница културе- рекао је Далибор Рожић.

У име КЦ „Младост“ организатор Милан Степанов захвалио се Граду на подршци коју већ десет година пружа Фестивалу. Према његовим речима Фестивал у фокус ставља материјално фолклорно благо – народне ношње и оглавља, а окупља културно – уметнчка друштва националних заједница Војводине, Србије и госте из региона.

-До сада смо на Фестивалу угостили више од 200  културно – уметничких друштава, а ове године  поред војвођанских друштава, са нама су друштва из Македоније, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, па ће богатство и разноликост фолклорног наслеђа приказати 20 друштава из земље и региона – нагласио је Милан Степанов и истакао да је Фестивал „Бисерна грана“ носилац ЕФФЕ етикете за 2017–2018. годину коју додељује Европска асоцијација фестивала, носилац пројекта „Европа за фестивале, фестивали за Европу“.

У оквиру Фестивала уприличене су две изложбе најбољих фотографија народних ношњи и оглавља на Тргу слободе, а трећа је „Говор шара – ћилими из збирки Музеја Града Новог Сада“ која је посвећена српском ћилимарству и презентована је кроз двадесетак сачуваних примерака који су прикупљени у Музеју од његовог настанка до данас. Изложба ће бити постављена у КЦ „Младост“ Футог до 12. октобра, а посетиоци могу да је погледају сваки дан од 17 до 20 часова. Субота као главни дан фестивала предвиђена је за дефиле учесника у народним ношњама центром Новог Сада, концерт и ревију ношњи свих учесника у атријуму Музеја Града Новог Сада на Петроварадинској тврђави. Током фестивала са гостима, културно-уметничким друштвима из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Македоније, наступиће и суботичка група "Искон" која изводи етно музику.