Отварање изложбе слика Јаноша Тарка

Датум: 
25.04.2018.

У понедељак, 30. априла, у 19 часова, у Галерији СУЛУВ биће отворена изложба слика аутора Тарко Јаноша. Изложба ће трајати до 11. маја 2018.

„Шта стоји иза свега онога што не знамо? Звук слике, боја музике, одрази покрета и погледа се стапају у једно. Та неисцрпна и свемогућа машта у којој преовладава симбиоза немогућег, спој неспојивог… лепота у ружном… иронија ироније. Видим, чујем, осећам и стварам. Све то бележим као верни слуга својих унутрашњих импулса и имагинације и кроз своја дела, широм отворених врата дочекујем људе да завире у  мој свет. Да саосећају, имају отпор или буду фасцинирани.“  Аутор

Таркова хармонија апсурда

У времену недефинисаних уметничких узуса савременог доба, који немилосрдно диктирају одсуство личних стремљења, сликарска акција Јаноша Тарка као да опомиње да нисмо остали имуни на униформисања којима теже да нас поробе. Слободни подухват искреног ликовног ангажмана усресређен је на скривене, и не толико познате појаве света који нас окружује. Уметнички правци, заментнути на страницама стручне литературе, неће нам пуно помоћи ако приступимо дешифровању Таркових слика. Остаћемо препуштени себи самима како би преиспитали разнородне колористичке рефлексије којима Јанош Тарко открива домене затуреног и заумног, остављеног посматрачу на вољу, да га без предрасуда доживи, и ако може, разуме. Ликовни језик којим се служи проналази исходишта у многим изворима и феноменима познате уметничке праксе. Сви они су уграђени у конструкцију нове композиције, јаког и омеђеног, контурног цртежа око које се окупљају колористичке површине, ослобођене и чисте.

Биографија:

Тарко Јанош је рођен 1980. године у Новом Саду. Ликовну академију уписао је 1999. године у Новом Саду, дипломирао 2004. године на одсеку за графику, код професора Милана Станојева.  Члан  СУЛУВ-а  од  2006 године. Излагао је у земљи и иностранству. Области ауторског интересовања: сликање, графика, вајање, музика.