ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''АНРИ ДЕ ТУЛУЗ-ЛОТРЕК'' У СВИЛАРИ

Датум: 
03.07.2019.

Изложба чувеног француског уметника Анри де Тулуз-Лотрека отворена је у културној станици ''Свилара'', па ће до 20. јула, грађани и посетиоци Новог Сада први пут имати прилику да се упознају са његовим делима. Реч је о сликару који није настојао да улепшава стварност, већ је био сурово искрен. Славу је стекао као један од првих уметника који се бавио плакатима, а посебну пажњу привукао је плакат за Мулен Руж.

- Стеријино позорје, Номус, Егзит, ОПЕНС, Енди Ворхол, и сада Анри де Тулуз-Лотрек, заиста импресиван почетак културног лета у Новом Саду. Морам да изразим посебну захвалност свима који чине да Нови Сад већ сада делује као Европска престоница културе, јер то је и циљ Градске управе за културу да година титуле буде само симболично издвојена, а да се континуирано према култури опходимо као престоница. Вечерас представљамо великог уметника, авангардног, који је и данас актуелан, што сведочи о значају његовог дела, и поносан сам на све што ради Фондација 2021, а поготову у оквиру платформе Тврђава мира. Заједно са Егзит фондацијом, а у оквиру платформе Тврђава мира, ми смо нашу Петроварадинску тврђаву заиста учинили тврђавом мира, тако што смо тамо поставили споменик ''One day'' велике мировне активисткиње Јоко Оно. Верујем да ће и остатак сезоне бити једнако узбудљив и да су пред Новосађанима и свим нашим гостима бројни квалитетни садржаји у области културе, уметности и омладинске политике – нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је отворио изложбу.

Током изложбе ''Анри де Тулуз-Лотрек'' у ''Свилари'' ће бити организован низ програма који садржајем одговарају периоду стварања француског уметника, концерти, пројекције филмова и други садржаји који осликавају културу периода када је Анри де Тулкуз-Лотрек стварао.